Hlavní obsah

Velebil strůjce masakru na Novém Zélandu, s žalobcem se dohodl na podmínce

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Krajský soud v Plzni tento týden schválil dohodu o vině a trestu, kterou uzavřel Martin Rutkay se státním zástupcem. Ten 45letého muže ze Sušice viní z toho, že veřejně velebil strůjce teroristického útoku na mešity v novozélandském Christchurchi.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Na základě této dohody soud uznal obžalovaného vinným ze spáchání zločinu podpory a propagace terorismu a uložil mu trest odnětí svobody v trvání dvou let a šesti měsíců s podmíněným odložením výkonu trestu na zkušební dobu tří let,“ řekla Právu mluvčí soudu Jana Durná.

Za velebení smrti českých vojáků v Afganistánu hrozí důchodci 15 let

Krimi

Podle rozsudku musí Rutkay ještě zaplatit 10 tisíc korun na pomoc obětem trestné činnosti.

Případ soud neprojednával v klasickém hlavním líčení s dokazováním. „Proběhlo pouze veřejné zasedání za účelem schválení dohody“ dodala mluvčí.

Na Ukrajině se mi vysmáli, ať jdu škrábat brambory, hájil se Čech obžalovaný z terorismu

Krimi

Z obžaloby vyplývá, že Rutkay zveřejnil příspěvek v diskusi pod článkem o teroristickém útoku na Novém Zélandu, v němž veřejně vychvaloval pachatele spáchaného teroristického činu. „Chce to víc takových, ať se lidé proberou, islám je zlo,“ napsal obžalovaný muž.

K útoku z 15. března 2019 na muslimská centra Al Noor a Linwood v centrální části čtyřsettisícového města se později přiznal 28letý Australan Brenton Tarrant. Na místě tehdy zemřelo 49 lidí, dva další později v nemocnici a 50 dalších bylo zraněno.

Mladík chtěl v Singapuru zaútočit na mešity. Inspiroval ho dva roky starý teror

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám