Hlavní obsah

Ve Vysočanech zasahuje stále 90 hasičů, halu prohlédne statik

– Praha • Aktualizováno

Rozsáhlý požár haly s uskladněným textilem, který v sobotu večer vypukl v pražských Vysočanech, již mají hasiči pod kontrolou. Do objektu, z něhož museli odnést i několik tlakových lahví, které hrozily výbuchem, zatím bezpečně vstoupit nemohou. Poškozenou halu prohlédne statik, který posoudí, zda nehrozí její zřícení. Dohašování bude probíhat patrně celou neděli.

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči celou noc hasili hořící halu ve VysočanechVideo: Novinky

 
Článek

V neděli to řekl šéf pražských hasičů Roman Hlinovský. Do vzduchu se podle měření nedostaly žádné nebezpečné látky, při požáru nikdo nebyl zraněn.

„Statik se musí podívat, zda je bezpečné jít dovnitř. Budova utrpěla nejen požárem, ale i rychlým zchlazením při zásahu hasičů," uvedl Hlinovský. V případě, že statik vstup schválí, začnou hasiči rozhrabovat a hasit hromady s textilem. Také vyšetřovatelé by již podle šéfa hasičů mohli začít s hledáním příčiny ohně.

Foto: Bohumila Kunertová, Novinky

Z místa požáru se valí černý dým

V areálu bývalé ČKD mezi stanicemi metra Kolbenova a Vysočanská je stále zhruba 90 hasičů, asi 40 dobrovolných a 50 profesionálních. Jednotky se ráno vystřídaly. Hasiči také dále měří zplodiny z požáru, měření zatím nepotvrdilo nebezpečné koncentrace jedovatých látek.

Pomoci se zjišťováním zplodin by měl v neděli magistrát. Podle něj během noci, kdy oblak dýmu z požáru postupoval přes město, nebyly podle údajů z měřicích stanic Českého hydrometeorologického ústavu nikde na území Prahy překročeny běžné hodnoty sledovaných škodlivin.

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Vysočanech hoří tovární hala, nad Prahu stoupá černý dýmVideo: Novinky

Již v sobotu v noci požárníci odnesli část tlakových lahví, které hrozily výbuchem. Další zchladili vodou. Podle informací záchranky nebyl nikdo zraněn. Vedle řady hasičských jednotek pomáhal vodou z vaků rozsáhlý požár hasit i vrtulník. [celá zpráva]

Na požár upozornil Pražany hustý černý dým, který byl krátce před setměním vidět i ze vzdálených míst metropole. Obyvatele čtvrti tlampače veřejného rozhlasu informovaly, že mají zavřít okna před znečištěním a nechodit se na požár dívat.

Foto: Michal Doležal, ČTK

V pražských Vysočanech v areálu bývalé ČKD mezi stanicemi metra Kolbenova a Vysočanská hoří tovární hala.

Ulice Kolbenova byla před polednem opět otevřena.  Policie upozornila, že uzavřen je naopak celý přilehlý areál. Nekonají se tak ani tradiční bleší trhy. Lidé byli vyzváni, aby dbali pokynů složek Integrovaného záchranného systému.

Reklama

Výběr článků

Načítám