Hlavní obsah

Ve firmě na Klatovsku unikl jedovatý isokyanát

Právo, zaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy
Aktualizováno

Dva mladí muži skončili v pondělí ráno v nemocnici poté, co se otrávili jedovatým isokyanátem. Zhruba 200 litrů látky uniklo v nýrské firmě Greiner aerospace CZ. Na místě kromě záchranářů zasahují také hasiči a policisté.

Foto: JSDHO Nýrsko

Hasiči při zásahu v Nyrsku

Článek

„Dva muži ve věku 23 a 24 let byli intoxikováni chemickou látkou. Po ošetření jsme oba převezli na interní oddělení Klatovské nemocnice. Oba muži byli mimo ohrožení života,“ řekl Právu mluvčí krajské záchranné služby Martin Brejcha.

K úniku chemikálie desmodur trial došlo před šestou hodinou ráno. Podle mluvčí hasičů Pavly Jakoubkové byla důvodem technologická závada. Pravděpodobně se jednalo o prasklou hadici. Kromě několika jednotek hasičů na místo vyjela i chemická laboratoř z Třemošné.

„Chemická látka unikla pouze v prostoru haly. Mimo ni se nerozšířila. Neohrozila ani spodní vody, ani ovzduší,“ uvedla Jakoubková.

Desmodur trial se používá při výrobě plastů. Kromě otravy hrozí lidem, kteří s ní přijdou do styku, také poškození pokožky. Hasiči proto na místě zasahovali v přetlakových protichemických oblecích. „Pomocí sorbentu uniklou látku stabilizovali a uložili do připravených nádob. Na místo se dostavila specializovaná firma, která nádoby odveze a zajistí jejich ekologickou likvidaci,“ doplnila mluvčí hasičů.

Na závěr hasiči provedou dekontaminaci haly a předají ji firmě k dalšímu užívání.

Firma Greiner aerospace CZ na Klatovsku vyrábí izolační systémy. V podniku v Nýrsku zaměstnává kolem dvou set lidí.

Isokyanát desmodur trial je vysoce hořlavá a reaktivní látka. Může způsobit i vážné poškození zdraví při vdechnutí, požití či poleptání. Používá se například při výrobě umělé hmoty, izolace, molitanu a podobně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám