Hlavní obsah

V úplatkářské aféře potrestal soud i plzeňského politika

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Plzeňský soud v pátek vynesl tresty v úplatkářské aféře, do které se před šesti lety zapletl plzeňský komunální politik za ODS Petr Tofl (43), šéf plzeňské firmy Blue Earth Jiří Galoda (47) a plzeňský notář Zdeněk Veverka (48).

Článek

Celý případ se točí kolem městského objektu u mostu Milénia, který měla Galodova firma od radnice pronajatý. Tofl podle soudu převzal od Galody půlmiliónový úplatek se slibem, že se z titulu svého postavení postará o to, aby město urychlilo opravy části objektu a firma v něm tak mohla rozšířit své podnikání.

Notář Veverka se pak v průběhu trestního řízení snažil Toflovi pomoci při obhajobě podvodně vyrobeným důkazem. Za úplatkářství a padělání a pozměňování veřejné listiny dostal Tofl dvouletý trest podmíněně odložený na tři roky, Galoda odešel od soudu s ročním vězením s podmínkou na 2,5 roku, stejně jako notář Veverka. Tomu soud navíc uložil sedmiletý zákaz výkonu notářské funkce.

Potřebovali jsme, aby město zatlačilo na zhotovitele stavby.
Galodův společník

K odhalení korupce pomohla policistům náhoda. Při domovní prohlídce u Galody, která souvisela s jiným trestním případem, objevili kriminalisté videonahrávku, na níž je patrné, jak Galoda předává Toflovi peníze.

„Potřebovali jsme, aby město zatlačilo na zhotovitele stavby, který měl v rámci záruky napravit chyby, které znemožňovaly využít objekt v plném rozsahu. V tom měl právě Tofl pomoci a využít přitom kontakty a úzké vazby na špičky ODS, která tehdy prakticky ovládala radnici,“ řekl už dříve Právu Galodův společník ve firmě Blue Earth Tomáš Frič, který peníze pro Tofla připravil.

Já jsem dal peníze a pan Galoda se měl o ty věci kolem oprav postarat.
Tomáš Frič

Ze spisu neplyne, jestli se Tofl o něco pokusil, anebo jen předstíral, že to dokáže zařídit, aby z firmy vylákal peníze. Frič tvrdí, že půl miliónu byla jen jakási záloha s tím, že jakmile se s opravami pohne, měly být Toflovi vyplaceny další peníze.

„Těch půl miliónu nebyla konečná částka. Já jsem dal peníze a pan Galoda se měl o ty věci kolem oprav postarat. Neměl jsem čas to hlídat, byl jsem zaneprázdněný spoustou dalších podnikatelských aktivit. Než jsem se dostal k tomu, abych zkontroloval, jestli se v tom něco udělalo, zatkla mě policie,“ sdělil Frič, který v současnosti sedí ve vězení za padesátimiliónový podvod.

Tofl, který v průběhu policejního vyšetřování rezignoval na politické funkce, se hájil tím, že nešlo o úplatek, ale o zálohu na dodávku zboží. Jako důkaz předložil smlouvu z roku 2005 ověřenou notářem Veverkou. Policisté ale zjistili, že smlouva byla ověřena dodatečně až v průběhu trestního stíhání. V době, kdy ji měl notář podle svých slov potvrdit a ověřit, vůbec neexistovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám