Hlavní obsah

V troskách domu na Prostějovsku pátrají hasiči po příčině ničivé exploze

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mostkovice

Za sobotním zřícením rodinného domu v Mostkovicích na Prostějovsku, při kterém přišel jeden člověk o život, stojí pravděpodobně výbuch plynu. Co konkrétně explozi způsobilo, však zatím známo není. Objasnit se to v neděli snaží kriminalisté a hasiči, kteří prohledávají trosky budovy. Právu to řekla krajská mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Tragický výbuch v Mostkovicích na Prostějovsku Video: HZS Olomouckého kraje

 
Článek

„Momentálně naši vyšetřovatelé spolu s policisty procházejí poškozený dům a zjišťují, co stálo za příčinou exploze. Na jejich bezpečnost dohlíží speciální čidlo, které je nainstalováno na štítové zdi poškozeného domu. Jakmile bude šetření ukončeno, začneme rozebírat sutiny,” uvedla Hacsiková dopoledne.

„Předpokládáme, že práce na místě události budou probíhat celý dnešní den,“ dodala.

Kromě domu, kde k výbuchu došlo, bylo poškozeno i několik budov v okolí. Mají například rozbitá okna či poškozenou střešní krytinu. Hasiči díry provizorně zakryli plachtami.

Výbuch domu na ProstějovskuVideo: Jiří Forman, Aktu.cz

Statik rozhodl, že kromě vybuchlého domu jsou neobyvatelné ještě další tři. „Někteří lidé si sami našli náhradní ubytování, další využili nabídku města Prostějova, které jim poskytlo byt,“ uvedla mluvčí hasičů s tím, že ulice Na Valše, kde k explozi došlo, zůstává nadále uzavřena.

„Od rána kriminalisté včetně techniků pokračují v ohledávání místa neštěstí. Příčina výbuch je stále v šetření. Škoda dosud vyčíslena nebyla, dá se předpokládat, že bude hodně vysoká,“ uvedla k události krajská policejní mluvčí Marie Šafářová.

Foto: Jiří Forman, Aktu.cz

Výbuch domu

Speciální technika

K explozi došlo v sobotu po poledni. Do Mostkovic vyrazily všechny složky integrovaného záchranného systému. Jeden člověk, který byl v domě, zemřel, dva další byli převezeni k ošetření do nemocnice, ti ale v době výbuchu byli v okolí budovy. Na místě zasahovali hasiči, policejní kynologové se psy, statik i plynaři. Působil tam také psycholog.

Na místo přijela také speciální technika. „Nakladačem se odklízely sutiny, inklinometrem se monitorovala statika poškozených domů, využily se i bioradar a štěrbinová kamera. V činnosti se pokračuje i nyní,“ popsala Hacsiková.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Tragický výbuch v Mostkovicích na Prostějovsku.

V pěti ulicích poblíž poškozeného domu byl kvůli události uzavřen přívod zemního plynu. „Technici z plynáren postupně procházeli všechny domy a proměřovali a testovali, zda plynové rozvody a spotřebiče nejsou explozí poškozeny. Následně se postupně dodávky plynu obnovovaly,“ konstatovala mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám