Hlavní obsah

V Praze hořel středověký skanzen, škody budou podle hasičů velké

Novinky, kub, jap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Skanzen Řepora v Praze, který ukazuje život ve středověku, zachvátil v úterý odpoledne požár. Na místě zasahovalo několik hasičských jednotek, plameny zasáhly dřevěné stavby. Okolnosti a příčinu vyšetřují hasiči s policisty, prvotní odhady hovořily o značné škodě.

Požár skanzenu v ŘeporyjíchVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

O požáru informovali hasiči na Twitteru. „Hoří travní porost a část dřevěných budov skanzenu,” sdělil mluvčí hasičů Martin Kavka.

Pražský skanzen Řepora zničil oheň

Krimi

Hořet začalo kolem 16:30. Plameny zasáhly čtyři dřevěné budovy, trávu a kus lesa. Hasiči zasahovali vzhledem k hustému dýmu v dýchací technice.

„Jednotkám se podařilo dostat plameny pod kontrolu asi za 20 minut po příjezdu, následovalo dohašování ohořelých částí budov. Požár prakticky zničil několik budov a napáchal větší škody, jejich přesný rozsah a příčinu požáru šetří hasičští a policejní vyšetřovatelé,” popsal situaci krátce po 17. hodině Kavka.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Požár v pražském skanzenu zasáhl zejména dřevěné stavby

V minulosti postihl požár skanzen už vícekrát, naposledy loni v prosinci.

V roce 2003 někdo zapálil stavení úmyslně. Oheň tehdy zničil kovárnu, špejchar, usedlost hrnčíře a rolníka.

Foto: HZS Praha

Hasiči likvidovali požár ve středověkém skanzenu Řepora

Řeporyjský skanzen má ilustrovat život předků ve 14. století a byl vybudován z přírodních materiálů za použití dobových postupů. Součástí areálu jsou například krčma, sýpka, kovárna či kostel.

Od roku 2017 je skanzen veřejnosti nepřístupný. Často je ale využíván filmaři při natáčení historických snímků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám