Hlavní obsah

V Lanškrouně evakuovali zimní stadion kvůli oxidu uhelnatému

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lanškroun

Na zimním stadionu v Lanškrouně na Orlickoústecku se v neděli večer zřejmě kvůli spalinám z rolby zvýšila koncentrace oxidu uhelnatého a ze stadionu muselo být evakuováno na 250 lidí. Brankář jednoho z týmů při hokejovém zápasu zkolaboval. Ošetřili jej zdravotničtí záchranáři. Několik lidí si stěžovalo na nevolnost, ale pomoc záchranné služby odmítli, řekla mluvčí pardubických krajských hasičů Vendula Horáková.

Foto: Mapy.cz

Zimní stadion v Lanškrouně.

Článek

Přivolaní hasiči na ledové ploše naměřili koncentraci oxidu uhelnatého 60 ppm, přičemž jednotka ppm neboli parts per million vyjadřuje miliontiny celku. U oxidu uhelnatého je hladina překračující 150 až 220 ppm již životu nebezpečná.

Ve skladu naměřili hasiči kolem 80 až 100 ppm a ve strojovně rolby na propan-butan naměřili 130 ppm. „Pravděpodobně se mohlo jednat o spaliny z rolby. Příčiny budou zjišťovány,” uvedla Horáková. Za nebezpečnou koncentraci oxidu uhelnatého se považuje překročení 100 ppm. Většina hlásičů oxidu uhelnatého spouští poplach již při 70 až 80 ppm.

K odvětrání haly hasiči nasadili přetlakovou ventilaci a bylo spuštěno i odvětrání haly. „Hala byla hasiči průběžně monitorována. Hasiči provedli závěrečné měření, kdy přístroje ukazovaly nula ppm. Hala byla následně pro veřejnost uzavřena a předána správci,” uvedla Horáková.

Otrava oxidem uhelnatým nastává po vdechnutí většího množství této látky. Prvními příznaky otravy jsou obvykle bolesti hlavy, nevolnost, závrať, malátnost a zmatenost. Typické je třešňové zbarvení kůže a sliznic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám