Hlavní obsah

V kostele řádu petrinů v Českých Budějovicích někdo zapálil sbírku pro potřebné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Hasiči v neděli nad ránem zasahovali u požáru sbírky potřebným a nástěnky se svatým obrázkem v kostele Panny Marie Růžencové v Českých Budějovicích, který obývá řád petrinů. Případ si převzali policisté, mohlo se jednat i o žhářství.

Škody po požáru kostelaVideo: Pavel Orholz, Novinky

 
Článek

Ještě v pondělí dopoledne zůstala na místě ohořelá zeď a všude byl cítit kouř. Oheň se naštěstí nerozšířil na kostel, který patří mezi významné památky z přelomu 19. a 20. století. „Tentokrát jsme zapomněli zavřít dveře do chodby a nejspíš nad ránem tady někdo byl. Ohně si všiml jeden z bratří, který šel na ranní mši, a pak jsem zavolal hasiče,“ popisoval Novinkám rektor kostela Peter Madár.

Upozornil, že dveře do kostela byly naštěstí zavřené. „Na místě, kde hořelo, byla nástěnka s ikonou svatého Mikuláše a pod tím byla police s věcmi ze sbírky potřebným. Byly tam nějaké knihy a nějaké ošacení, které si mohl každý vzít,“ uvedl Madár.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Po sbírce potřebným zůstala v kostele pouze začouzená zeď.

Policie nenašla viníka požáru kostela v zahradě Kinských

Krimi

Škoda podle něho není tak velká, ale celá chodba je cítit kouřem. „Budeme muset celou chodbu nějak renovovat, opravit, vymalovat, nejspíše předtím i oškrabat,“ přemítal rektor kostela.

Jak Novinkám potvrdil mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner, na případu už pracují vyšetřovatelé. Zjišťují také to, zda šlo o nešťastnou náhodu, nebo úmysl. Zároveň žádají možné svědky, kteří si mohli u kostela na Žižkově třídě někoho v neděli mezi pátou a šestou hodinou ráno všimnout, aby volali na linku 158. Na kostele dříve visela i ukrajinská vlajka, ale utrhl ji asi před dvěma měsíci vandal.

Kostel Panny Marie Růžencové byl postaven v letech 1899 až 1900 a je jednou z nejvýznamnější památek takzvaného beuronského umění. Společně s klášterem je součástí areálu Kongregace bratrů nejsvětější svatosti, když členům se říká petrini, protože řád byl založený v Českých Budějovicích v roce 1888 knězem Václavem K. Petrem.

Žhář zaútočil zápalnými lahvemi na Dům sportu v Českých Budějovicích

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám