Hlavní obsah

V kauze podvodů Progres Invest uznal soud vinu dvou zakladatelů firmy

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Královehradecký krajský soud uznal ve středu vinnými uprchlého podnikatele Vladimíra Michka a Pavla Dvořáka v kauze údajných podvodů ve firmě Progres Invest. Obžalovaní podle spisu ve více než 36 000 případech připravili klienty zhruba o půl miliardy korun. O výši trestů bude jasno až ve čtvrtek.

Článek

Nezvyklým způsobem byla zvolena reprodukce verdiktu soudu. Výroková část rozsudku má totiž přes čtyři tisíce stránek a jeho čtení by trvalo několik dní. „Pokud budou obě strany souhlasit, přečtu úvodní část a skutky promítneme na obrazovce,“ vysvětlil postup soudce Petr Mráka.

Žalobkyně, zmocněnci poškozených i obhájci obžalovaných souhlasili, a tak mohl Mráka konstatovat, že soud uznal Michka i Dvořáka vinnými.

Muži v 90. letech slibovali lidem vysoké zhodnocení peněz, i když podle obžaloby věděli, že závazkům nejsou schopni dostát.

Uprchlý Michek a obžalovaný Dvořák u soudu ve středu chyběli. Z jakých konkrétně trestných činů, s jakým trestem a zda budou muset platit náhradu škody, řekne soud ve čtvrtek ráno.

Státní zástupkyně ve své závěrečné řeči pro Michka navrhla trest v rozmezí osmi až deseti let, pro Dvořáka nad spodní hranicí trestní sazby, která je v tomto případu pět až deset let. Obhájci požadovali zproštění obžaloby.

Předchozí verdikt soud zrušil

Zahájení vyhlašování rozsudku sledoval jeden ze zmocněnců poškozených Jiří Zvolánek. „Konečně dojde k potrestání hlavního viníka, který je uprchlý. Celý proces se vleče léta, tak doufám, že už bude konečně vynesený spravedlivý rozsudek,“ řekl pro ČTK Zvolánek, který doufá v to, že soud přizná poškozeným klientům odškodnění.

Zakladatel firmy Michek, který je souzený jako uprchlý, dostal u hradeckého soudu v roce 2006 devítiletý trest vězení, spoluzakladatel Dvořák odešel s trestem 6,5 roku. Vrchní soud však verdikt zrušil a rozhodl o vrácení věci k došetření, následně byla v kauze podána nová obžaloba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám