Hlavní obsah

V kauze nelegálních výpisů hovorů obvinila policie tři lidi

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generální inspekce bezpečnostních sborů obvinila v těchto dnech v kauzách nelegálních výpisů telefonních hovorů dva policisty a jednoho civilistu. Všichni tři jsou vyšetřováni na svobodě.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

„Během akce Kain, která se týkala nezákonného získávání výpisů telefonních hovorů, například předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského nebo kancléře prezidenta Jiřího Weigla, byl na konci února zadržen policista a s ním i jedna civilní osoba. Policista pracoval na cizinecké policii ve Varnsdorfu,“ řekla mluvčí inspekce Radka Sandorová.

Policista byl obviněn ze zneužití pravomoci úřední osoby, civilista ze zneužití pravomoci úřední osoby ve formě návodu.

Další dlouhodobě prověřovaný případ týkající se problematiky zneužívání nelegálně vyžadovaných výpisů telefonních hovorů ukončili pracovníci inspekce zadržením policistky při akci s názvem Bača.

„Podezřelá policistka z kriminální policie na Praze - venkov byla zadržena také na konci února. Policistka, obdobně jako její varnsdorfský kolega, v rozporu se zákonem vyžadovala výpisy telefonních hovorů osob z řad pražských podnikatelů,“ doplnila mluvčí inspekce.

Inspektoři proti podezřelé zahájili trestní stíhání, je obviněna z přečinu zneužití pravomoci úřední osoby.

Reklama

Výběr článků

Načítám