Hlavní obsah

V kauze Mostecké uhelné vypovídala bývalá náměstkyně ministra průmyslu

Právo, ČTK, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bývalá náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Milada Vlasáková v pondělí u pražského městského soudu popsala jednání, která předcházela prodeji státního podílu v Mostecké uhelné společnosti (MUS). Hlavní líčení bude pokračovat v dalších dnech, kdy chce soud vyslechnout další svědky.

Foto: Petr Horník, Právo

Soud se zabývá kauzou údajného vytunelování Mostecké uhelné společnosti. Na snímku obžalovaný podnikatel Marek Čmejla

Článek

Vlasáková - tehdejší náměstkyně, která měla prodej akcií za ministerstvo na starosti - se manažerů ve svědecké výpovědi zčásti zastala. „Pánové, co řídili MUS, se netajili tím, že by chtěli podnik řídit dál,“ řekla Vlasáková.

Hájila také zvolenou variantu přímého prodeje menšinového balíku akcií ve vlastnictví státu směrem k jedinému zájemci. Budoucí vlastník totiž měl připravený podrobný podnikatelský plán, jehož cílem byla restrukturalizace a transformace podniku. Jiný zájemce o akcie prý nebyl.

„Dospěli jsme k názoru, že je to správné. Chtěli dál pokračovat, udržet zaměstnanost a podobně,“ konstatovala svědkyně.

Vlasáková působila na ministerstvu jako náměstkyně mezi lety 1998 a 2002. Pod její divizi spadala i sekce, která měla na starosti privatizaci. Vlasáková v pondělí řekla, že její sekce připravovala zprávu pro vládu Miloše Zemana, která v červenci 1999 prodej státního podílu firmě Investenergy schválila.

O MUS se ministerstvo podle bývalé náměstkyně zajímalo mimo jiné proto, že šlo o významnou společnost, která zaměstnávala tisíce lidí, zejména ze severních regionů země. „Jakékoli problémy by na severu znamenaly velmi katastrofální situaci," řekla.

Obžaloba viní pětici bývalých manažerů MUS - Antonia Koláčka, Jiřího Diviše, Petra Krause, Oldřicha Klimeckého a Marka Čmejlu - z toho, že ovládli MUS jejími vlastními penězi a podvedli stát jakožto menšinového akcionáře. Česku údajně způsobili podvodem a zneužitím obchodních informací škodu nejméně 3,2 miliardy korun. Obžalobě čelí i exnáměstek ministra průmyslu Robert Sýkora.

Odprodej 46procentního státního podílu firmě Investenergy za 650 milionů korun schválila Zemanova vláda jednomyslně. Vlasáková v pondělí řekla, že cena odpovídala tržní hodnotě akcií navýšené o čtvrtinu.

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaný podnikatel Antonín Koláček provádí svůj rituál.

Podle státního zástupce Investenergy zaplatila za podíl penězi, které pocházely přímo z uhelné společnosti, odkud je předtím obžalovaní údajně vyvedli.

Z obžalovaných se jednání účastnil Koláček, Diviš a Čmejla. S výpovědí Vlasákové byli zjevně spokojeni. „Obžaloba kriminalizuje části transakcí, které se odehrály v duchu tehdejší doby a v rámci tehdejších pravidel,“ reagoval Diviš.

„Vše, co jsem z pohledu restrukturalizace a stabilizace MUS slíbil, to se splnilo. Ukazuje se, že jsme nemohli stát podvést,“ komentoval zase vystoupení Vlasákové Koláček.

Podle Vlasákové státní podíl v MUS tehdy už nebyl majoritní a působení na směřování firmy by tak pro stát bylo komplikované, proto stát MUS prodal. Jak se stalo, že stát o většinu ve společnosti přišel, to bývalá náměstkyně nevěděla.

Krausův případ v pondělí soudkyně vyloučila k samostatnému projednání. Muže totiž v polovině května zadržela švýcarská policie na ženevském letišti. Krause již švýcarská justice v případu MUS pravomocně odsoudila k 16měsíčnímu vězení.

Pražský soud v pondělí jednal poprvé od zatčení Krause, ve hře byla možnost, že bude jeho stíhání zastaveno kvůli tomu, že si začal odpykávat trest, který nad ním vynesla švýcarská justice. To se ale nestalo. Ještě před začátkem jednání se sešel senát, který rozhodl o tom, že trestní stíhání zatím bude pokračovat.

„Věc Petra Krause byla vyloučena k samostatnému projednání,“ uvedla předsedkyně trestního senátu Silvie Slepičková. Soud je kvůli zatčení Krause v kontaktu se švýcarskou stranou a čeká na některé dokumenty. Není tak ještě vyloučeno, že jeho české stíhání nakonec bude zastaveno.

Záležet bude na tom, jestli soud bude zastávat názor, že je podruhé souzen pro stejný skutek. Pokud by to tak bylo, muselo by se stíhání stopnout, protože nikdo nesmí být dvakrát odsouzen za stejnou věc.

Výběr článků

Načítám