Hlavní obsah

V kauze metyl viní policisté šestici mužů z obecného ohrožení

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

V souvislosti s kauzou metyl policisté obvinili již šest osob z obecného ohrožení. Informoval o tom ve středu státní zástupce Jiří Zemek. Obvinění měli distribuovat smrtící alkohol nejen po Zlínském a Moravskoslezském kraji, ale i ve východních Čechách.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Tisková konference ke kauze metyl

Článek

Po dvojici hlavních mužů v řetězci Tomáši Křepelovi a Rudolfu Fianovi, kteří nakoupili smrtící látku, a po hlavním distributorovi jedovaté směsi Jiřím Vaculovi se jedná o dva muže z Karvinska a jednoho muže z východních Čech.

„Jde o hlavní dva míchače, hlavního distributora a další tři lidi, kteří dále distribuovali toxický alkohol. Představují propojku na Zlínský kraj, severní Moravu a východní Čechy,“ sdělil v úterý novinářům Zemek s tím, že pět z těchto šesti osob je ve vazbě. Poslední je stíhán na svobodě, dříve byl stíhán pro méně závažnou trestnou činnost také v souvislosti s kauzou metanol.

39 mrtvých a 124 otrávených

Mužům hrozí v případě uznání viny 12 až 20 let vězení, případně i výjimečný trest. Podle státního zástupce Romana Kafky vyšetřování hlavní větve kauzy, ve které policie obvinila 32 osob, potrvá zhruba čtyři až pět měsíců. Do konce vyšetřování státní zástupci podle Kafky již nebudou veřejně vystupovat.

„Do roka a do dne od zářijového počátku kauzy bychom chtěli vyšetřování uzavřít a podat obžalobu,“ konstatovali Kafka a náměstek šéfa krajské policie ve Zlíně Jindřich Kučera.

Metanolová aféra vypukla na začátku září. Kvůli otrávenému alkoholu bylo podle Kučery ke konci loňského roku potvrzeno již 39 úmrtí. Poškozených, kteří požili otrávený alkohol, je celkem 124. Policie ve věci stíhá přibližně sedm desítek lidí. Většina z nich byla obviněna z ohrožování zdraví závadnými potravinami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám