Hlavní obsah

V kauze Budík vypovídali inspektoři ministra vnitra

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

V případu karlovarského policisty Jana Budíka podezřelého z předloňské poštovní loupeže na Růžovém vrchu v Karlových Varech nechala jeho obhájkyně Věra Říhová předvolat jako svědky na úterní přelíčení také dva zaměstnance karlovarské inspekce ministerstva vnitra Jana H. a Václava P.

Foto: Jan Kaše

Václav Balšán při vernisáži

Článek

"Vloni v polovině července při hlavním líčení vypověděla jedna z přepadených pošťaček, že jí pracovníci inspekce během soudního líčení přímo na půdě soudu říkali, ať se při výpovědi nebojí a říká pořád to stejné," vysvětlovala obhájkyně, proč předvolávala inspektory, kteří případ vůbec nevyšetřovali. "Mohli mít na výpověď svědkyň vliv," dodala.

Oba inspektoři ale shodně uvedli, že se přišli na soudní líčení podívat pouze ze zajímavosti, ale kvůli nedostatku místa se do soudního sálu nedostali. "Jedna byla trochu nervózní, tak jsem jí říkal, že nemusí mít strach. Jinak jsme spolu hovořili v rámci zdvořilostních frází," uvedl u soudu Jan. H. "Určitě jsem jim neříkal, jak mají vypovídat," potvrdil jeho kolega Václav P.

Výpovědi dalších svědků

Dnes vypovídal také řadový policista z Ostrova, který o celém případu uslyšel zcela náhodou na návštěvě u jedné z přepadených pošťaček. "Později jsem se od kolegů dozvěděl, že něco na tom bude, že to chtěla policie zamést pod kobereček," uvedl. Další předvolaní lidé vypovídali mj. o profesních kvalitách Budíka.

Státní zástupce Budíka považuje za lupiče, který přepadl na konci roku 2002 poštu na Růžovém Vrchu. Úřednici podal složenku, na které bylo napsáno, aby mu vydala peníze a nikomu se nic nestane. Lupič tehdy odešel s více než 13 tisíci korunami. O dva dny později úřednice poznaly Budíka, když si přišel zaplatit složenku.

Karlovarský soud loni v létě Budíka zprostil obžaloby. Odvolací plzeňský krajský soud však případ vrátil k novému projednávání.

Tato kauza odstartovala aféru, kvůli níž bylo odvoláno vedení karlovarské policie včetně jeho otce Vladimíra Budíka, který byl náměstkem policejního ředitele.

Reklama

Související články

Vedení karlovarské policie postaveno mimo službu

Tři vysocí důstojníci z nejužšího vedení karlovarské policie jsou od úterý postaveni mimo službu a trestně stíháni v souvislosti s případem poštovní loupeže,...

Výběr článků

Načítám