Hlavní obsah

V kauze autobusových dopravců v Libereckém kraji je obviněno 18 firem a 17 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Vyšetřování korupční kauzy autobusových dopravců v Libereckém kraji pokračuje. V případu už bylo obviněno 18 právnických a 17 fyzických osob. Právu to potvrdil Dan Anděl, náměstek krajského státního zástupce v Ústí nad Labem. Mezi obviněnými podle něj zůstává i devět společností ze skupiny BusLine, které čelí obvinění z podplácení a z legalizace výnosů trestné činnosti.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Krajské státní zastupitelství sice v předchozích dnech zrušilo usnesení o zahájení stíhání, které se firem ze skupiny BusLine dotýkalo. To ale souviselo s jiným skutkem (s pletichy při sjednávání zakázky), který společnostem ze skupiny BusLine policie vytýkala.

„Nic to nemění na tom, že tyto právnické osoby jsou nadále obviněnými a jsou trestně stíhány pro skutek z prvního usnesení o zahájení trestního stíhání,“ potvrdil Právu Dan Anděl.

Obvinění z pletich při sjednávání zakázky souviselo s událostmi z roku 2017, kdy se na základě dohody vlády s odbory musely zvýšit mzdy řidičů v autobusové dopravě.

Policie obvinila ČSAD Liberec a BusLine z pletich v zakázce

Krimi

Policie dospěla k přesvědčení, že dopravci BusLine a ČSAD Liberec se domluvili a společným postupem vyvíjeli tlak na zvýšení ceny za ujetý kilometr při vyjednávání s Libereckým krajem.

Právě policejní usnesení o zahájení stíhání v této konkrétní části celé kauzy bylo zrušeno, což ale znamená pouze to, že policie musí věc znovu prověřit a opět o ní rozhodnout.

„Státní zástupce vyhodnotil, že policejní orgán vzal za podklad pro výpočet výše způsobené škody nesprávná východiska, proto mu bylo uloženo dokazování doplnit a teprve poté rozhodnout. Je třeba připustit i variantu, že po takto doplněném dokazování dojde k rozhodnutí o zahájení trestního stíhání znovu,“ upozornil Dan Anděl.

Zrušení usnesení o zahájení trestního stíhání se podle něj týká nejen společností ze skupiny BusLine, ale také dopravce ČSAD Liberec.

Od roku 2018 majetkově ovládá tuto firmu Liberecký kraj, k výše popsaným pletichám ale mělo dojít o rok dříve ještě za předchozího majitele.

BusLine získal těsně před volbami zakázku na MHD v České Lípě

Domácí

Naopak Liberecký kraj se do této části kauzy přihlásil jako poškozený. Údajnými pletichy dopravců BusLine a ČSAD Liberec mělo dojít ke škodě, kterou kraj vyčíslil na 11 milionů.

Podle informací ČTK souvisí kauza autobusových dopravců také s policejním zásahem v Dopravním podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou a ve společnosti BusLine z dubna 2018.

Policie tehdy zadržela a obvinila devět lidí z šesti trestných činů včetně přijetí úplatku nebo poškození finančních zájmů Evropské unie.

Policie si v minulosti k výslechu předvolávala také radní a zastupitele České Lípy, které vyslýchala ve věci zakázky na provoz místní MHD, kterou za podezřelých okolností získala rovněž jedna z firem ze skupiny BusLine.

Reklama

Výběr článků

Načítám