Hlavní obsah

V Jeseníkách se ze skály zřítil horolezec, utrpěl těžké zranění zad

Právo, pem
Jeseníky

Pětapadesátiletý horolezec spadl v sobotu po poledni ze skály v oblasti Rabštejna a po pádu z cca šesti metrů si přivodil těžké zranění v oblasti zad. Přiletět pro něj musel vrtulník.

Foto: Horská služba

Záchrana horolezce v Jeseníkách

Článek

Horskou službu (HS) zavolali jeho kamarádi a záchranář z okrsku Skřítek byl s potřebnou technikou na místě velice rychle i přesto, že se jedná o nepřístupný terén.

„Zjistil jsem, že pán dopadl na záda a stěžuje si na silné bolesti. Dalo se předpokládat, že kromě žeber si mohl zranit i páteř. Spolu s dalšími lezci, náhodnými kolemjdoucími a kolegou z šumavské horské služby na dovolené jsme ho proto šetrně zafixovali do vakuové matrace,“ uvedl zasahující člen Horské služby Jeseníky Jan Sázel.

Čtrnáctiletý cyklista vrazil v plné rychlosti do svodidel v Jeseníkách

Krimi

Tým zachránců pak čekal transport přes těžký terén ke čtyřkolce. „Museli jsme ho nést na nosítkách a já děkuji všem, kdo nám pomohli. Už cestou se k nám připojil lékař záchranné služby a podal pacientovi tišící léky. Na nosítkách jsme jej nakonec přenesli až k sanitce a čekajícímu vrtulníku. Ten pak muže převezl k dalšímu ošetření do nemocnice,“ konstatoval záchranář.

Především letní prázdninová sezóna láká do Jeseníků kromě cyklistů a turistů i velké množství horolezců. „Krásná místa na lezení ovšem někdy zlákají i méně zkušené. Kromě toho také řada lezců bohužel riskuje, přeceňuje schopnosti a nedbá na správné techniky či bezpečnostní opatření. Apeluji proto na všechny milovníky skal, aby se řídili všemi doporučeními pro bezpečné lezení,“ důrazně varoval náčelník jesenické HS Vítězslav Kaller.

Foto: Horská služba

Záchrana horolezce v Jeseníkách

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám