Hlavní obsah

V Hulíně někdo otrávil zdroj vody, na dopadení pachatele vypsali odměnu

Právo, Jiří Růžička
Hulín

Odměnu 30 tisíc korun vypsala společnost Vodovody a kanalizace (VaK) Kroměříž za poskytnutí informace, která povede k dopadení pachatele, jenž znečistil prameniště v Hulíně na Kroměřížsku. Právo o tom ve čtvrtek informoval mluvčí Městského úřadu v Kroměříži Jan Vondrášek. Do vrtů někdo nalil desítky litrů neznámé látky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Po pachateli, který mohl ohrozit zásobování pitnou vodou až 100 tisíc odběratelů, pátrá také Policie ČR.

„Vzhledem k tomu, že takové jednání mohlo mít velmi vážné následky, ale i s ohledem na nemalou majetkovou újmu, kterou pachatel způsobil naší společnosti, jsme se rozhodli požádat veřejnost o pomoc. Věříme, že pachatel, který takto ohrozil zdraví občanů, nezůstane nepotrestán,“ řekl předseda představenstva a ředitel VaK Ladislav Lejsal.

Událost zaznamenali vodaři minulý týden v pátek při pravidelné kontrole jímacího území. Pracovníci VaK zjistili, že u brány plotu jsou uražené zámky a stopy násilí nesly i dvě větrací šachty do podzemních komor vrtů. Na hladině podzemní vody objevili několik desítek litrů olejovité látky. Ředitel Lejsal bezprostředně po události řekl, že mohlo jít o teroristický útok prudkým jedem.

Čekání na posudek

„Zahájili jsme trestní řízení pro podezření z trestného činu poškození vodního zdroje. Vyšetřování je teprve na začátku, pokud v jeho průběhu zjistíme nové skutečnosti, může dojít ke změně právní kvalifikace,“ uvedla mluvčí kroměřížské policie Simona Kyšnerová. Policie čeká na odborný posudek, který určí, o jakou látku se jedná.

Vodaři museli okamžitě po zjištění, že zdroj někdo napadl, zastavit čerpání vody z Hulína a přepojit na náhradní prameniště. „Dodávky pitné vody nejsou v žádném případě ohroženy,“ ujistil Lejsal. „Máme velký zájem na tom, aby osoba, která se tohoto zavrženíhodného činu dopustila, byla dopadena,“ uvedl starosta Kroměříže Jaroslav Němec (ANO), který je místopředsedou představenstva VaK.

Nešlo o první útok

Podle Lejsala čelila vodárenská infrastruktura VaK v posledních letech už dvěma podobným útokům, které se staly v Morkovicích a v Tučapech.

Opravený přivaděč surové vody vedoucí z prameniště v Hulíně na úpravnu vody do Kroměříže otevřel VaK loni na konci září. Jedná se o investici, díky které VaK může údajně odběratelům na 50 let garantovat dostatečné množství vody pro zásobování celého okresu Kroměříž i městysu Nezamyslice a obce Srbce na Prostějovsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám