Hlavní obsah

V Děčíně začali se sanací uvolněného pískovcového masivu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děčín

V sobotu dopoledne začaly v Děčíně práce na sanaci uvolněného pískovcového masivu, který hrozí zřícením. Už v pátek muselo město evakuovat dvě desítky lidí ze dvou domů pod skálou. Někteří obyvatelé odešli k příbuzným, jiní využili náhradní ubytování od magistrátu, řekla mluvčí radnice Markéta Lakomá.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

V Děčíně začaly v sobotu dopoledne práce na sanaci uvolněného pískovcového masivu, který hrozí zřícením.

Článek

Práce na zajištění skály by měly být hotové do dvou týdnů. Na prázdné domy dohlíží policie.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Strážníci uzavřeli okolí skály

Nebezpečnou oblast na Pastýřském vrchu obehnala policie už v pátek páskou, v sobotu stav skály na místě prověřoval specialista ze sanační firmy. Pak začala více než desítka lidí ze specializované firmy napínat ocelová lana. Ta vytvoří záchranný plot, který by měl roztříštil masu, pokud by náhodou skutečně spadla.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Pracovník specializované firmy natahuje záchranný plot z ocelových lan, který by případně roztříštil padající kusy.

Skála se bude podle Lakomé rozebírat postupně po částech, odlupováním masivu. Horolezeckou technikou pak budou balvany vynášet nahoru.

„Zabezpečení skály přijde podle odhadů zhruba na milión korun," dodala mluvčí radnice.

BEZ KOMENTÁŘE: Skála v Děčíně se může zřítit Video: Karel Otcovský, Právo

Masiv je součástí Pastýřského vrchu v části Podmokly, což je širší centrum města. Evakuované domy stojí u hlavního silničního tahu na Teplice, který zůstává průjezdný. Ohrožení zjistili odborníci z pravidelného monitoringu a ve čtvrtek upozornili vedení města, že hrozí reálné nebezpečí, že se skála utrhne. [celá zpráva]

„Voda a mráz udělaly své a je to pískovec. Mluvíme asi o 74 kubících, takže je to velký masiv," uvedla děčínská primátorka Marie Blažková (ANO).

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Problémy s nestabilními pískovcovými skalami nejsou v Děčíně ničím neobvyklým. V roce 2014 se uvolnil v části Horní Žleb 25 tun vážící balvan, který jen těsně minul jeden dům a skončil na zahradě mateřské školy. Město pak s pomocí státní dotace celé okolí sanovalo a nechalo zde umístit bariéry proti pádům dalších kamenů. Nestabilní bloky nechala radnice odstranit také z oblíbené lezecké stěny v centru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám