Hlavní obsah

V ČR stoupá počet znásilnění i projevů sexuálních úchylek

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku trvale roste počet případů pohlavního zneužívání, projevů sexuálních úchylek a znásilnění, a to navzdory tomu, že riziko dopadení je u nás relativně vysoké. Vyplývá to z analýzy policejní statistiky za poslední tři roky.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

Když se sečtou všechna loňská hlášení trestných činů kvalifikovaných jako znásilnění, zneužívání a pohlavní úchylky, tak v průměru vycházejí více než čtyři takové případy denně. Nejenže v meziročním srovnání narostl bezmála o stovku počet znásilnění na 675 v roce 2011, ale očividně jsou na vzestupu právě "ostatní pohlavní úchylky", jak je doslovně eviduje policejní výkaz.

V roce 2010 policie zjistila 146 těchto případů, loni už přes dvě stovky.

Za první letošní čtvrtletí již registruje přes osmdesát projevů označených jako pohlavní úchylka, což znamená, že pokud to půjde takto dál, tak se čistě statisticky vzato na konci roku 2012 dostaneme na více než 300 případů.

Objasněnost těchto případů v meziročním srovnání klesla. Zatímco předloni policisté přišli na kloub dvěma třetinám případů, loni byli úspěšní zhruba u poloviny, když z 211 událostí označených jako "ostatní pohlavní úchylka" objasnili 120.

U znásilnění zůstává objasněnost na slušné úrovni, ze 675 případů policie loni dopadla pachatele u 468 a u dalších třiceti dodatečně z předchozích období.

Meziročně o tři desítky rovněž narostl počet případů pohlavního zneužívání, a to na celkem 750 případů v roce 2011.

Na vzestupu jsou také "ostatní mravnostní trestné činy" z předloňských 164 na 260.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám