Hlavní obsah

V bytě v Opavě, kde se udusili tři lidé včetně dítěte, měl plyn unikat už dřív

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opava

V opavském bytě, ve kterém v sobotu dopoledne našli po otravě oxidu uhelnatým tři mrtvé, mělo k úniku plynu z karmy docházet i v minulosti. Tvrdí to alespoň sousedka, která přivolala policii. Okolnosti případu policie dále prověřuje.

Foto: Aleš Honus, Právo

Při úniku plynu zahynuli v Opavě tři lidé včetně desetileté dívky.

Článek

„V tom bytě ten plyn už jednou nebo možná i dvakrát unikal, snad to sousedi hlásili i majiteli,“ prozradila starší žena. Té při sobotní tragédii uhynul pes, protože se o něj v tu dobu starali právě její sousedi.

Hasiči ale za poslední dva roky v domě žádný únik plynu neevidují. „Minimálně od 1. ledna 2020 jsme tam žádný únik plynu nezaznamenali, u žádného měření na ulici Polní jsme nebyli,“ ujistil zastupující mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák.

Matka s desetiletou dcerou a její přítel se otrávili v Opavě

Krimi

Plynem se v bytě otrávil sedmapadesátiletý muž, jeho o jedenáct let mladší družka i její desetiletá dcera. Po otevření bytu a vynesení bezvládných těl naměřili hasiči smrtící koncentraci 288 ppm oxidu uhelnatého, přičemž nebezpečná je už koncentrace od 100 ppm.

Podle Kozáka vykazovala karma v koupelně technickou závadu, nájemníci neměli v bytě nainstalován detektor oxidu uhelnatého. Případ už šetří opavští policisté a kriminalisté, kteří zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu usmrcení z nedbalosti.

Další únik oxidu uhelnatého v Moravskoslezském kraji. Rodinu zachránila duchapřítomnost

Krimi

„Plynový ohřívač vody byl dán na expertizu ke zjištění, zda došlo k závadě a jaké. Současně bude zjišťováno, zda měla karma platné revize, zda byly prováděny a kdy. Stejně tak se bude zjišťovat, jak bylo v bytě instalováno odvětrávání a okna s ohledem na přísun vzduchu,“ nastínil policejní mluvčí René Černohorský s tím, že policisté prověří všechny informace, ke kterým se v souvislosti se sobotní tragédii dostanou. Vyslechnou také vlastníka bytu i bytového domu.

Detektor za tisícovku může zachránit životy

K podobné události došlo ve stejný den v Příboře na Novojičínsku, kde následky nebyly naštěstí tak tragické, přesto jeden z obyvatel domu skončil v nemocnici. Ani zde nebyl dům vybavený detektorem plynu.

Otrava kysličníkem uhelnatým: Prevence, příznaky a první pomoc

Styl

Detektor oxidu uhelnatého přitom může zachránit životy. „Otravy oxidem uhelnatým z lokálních topidel a ohřívačů vody jsou i v našem kraji poměrně časté a nezřídka končí úmrtím. Hasiči neustále varují před tímto nebezpečím a nabádají k pravidelným kontrolám a opravám těchto zařízení a také k nákupům detektorů CO. Jejich cena na trhu se dnes pohybuje kolem jednoho tisíce korun,“ sdělil Kozák.

Oxid uhelnatý je neviditelný plyn bez zápachu, proto ho člověk nemůže smysly zaregistrovat. Detektor zajistí okamžité upozornění na CO, který začne vznikat u špatně spalujících zařízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám