Hlavní obsah

V areálu největších nádrží pohonných hmot v Česku hořelo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loukov
Aktualizováno

V Loukově na Kroměřížsku hasiči v pondělí odpoledne likvidovali požár v areálu, kde jsou čtyři obří nádrže na skladování pohonných hmot. Informace od hasičů hovořily nejprve o výbuchu čtyř nádrží a požáru dvou. Tyto informace Čepro, kterému areál patří, popřelo s tím, že hoří výdejní zařízení a obří nádrže nejsou ohroženy. Hasiči posléze uvedli, že vybuchla autocisterna a od ní chytly další dvě. Jeden člověk utrpěl lehké zranění, vyhlášen byl třetí stupeň požárního poplachu.

Foto: čtenář Novinek

Dým vycházející z areálu v Loukově

Článek

K události došlo v areálu společnosti Čepro. Nádrže v Loukově jsou největšími nádržemi na pohonné hmoty v Česku, skladují se v nich státní rezervy. Stoupající dým byl vidět na kilometry daleko.

Podle generálního ředitele Čepra Jana Duspěvy způsobil neštěstí požár vozidla jednoho ze zákazníků. Od něj chytly další tři cisterny, dvě z nich vybuchly. „Vyhořely tisíce litrů pohonných hmot,” řekl Duspěva. Škoda je 50 až 70 miliónů korun.

„Žádná z nádrží pohonných hmot není ohrožena,” sdělila mluvčí formy Lenka Svobodová.

Správa rezerv: Zásoby nejsou v ohrožení

Situaci sledovalo rovněž vedení Správy státních hmotných rezerv, která má strategické zásoby státu určené pro kritická období v Loukově uskladněné. „Jsme ve spojení s vedením Čepra, podle našich informací by státní nouzové rezervy neměly být ohroženy,” sdělil Novinkám šéf správy Pavel Švagr.

Vysokokapacitní nádrže jsou navíc rovněž opatřené vlastním hasicím systémem, takže kdyby došlo k požáru, měly by se v ideálním případě samy uhasit ještě před případným příjezdem hasičů.

Do Loukova odpoledne zamířily čtyři hasičské jednotky. Podle původních informací mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříkové hořely dvě nádrže a hrozilo riziko, že mohou být zasaženy i další.

Foto: pro Novinky Miloš Hluchý

Výbuch a požár v areálu Čepra v Loukově

Starosta Loukova Antonín Zlámal řekl, že nebylo zapotřebí evakuovat obyvatele, evakuovány podle něj byly pouze objekty Čepra. Silnice do areálu je uzavřená.

Vedení Loukova je podle starosty v pohotovosti. „Budeme zřejmě informovat obyvatele, aby nechali zavřená okna a nevětrali," uvedl Zlámal.

Společnost Čepro zahájila v Loukově provoz nových skladovacích nádrží v roce 2011. Umožnily navýšení státních hmotných rezerv pohonných hmot na 120 dní.

Projekt tvoří čtyři objekty o celkovém objemu 140 000 metrů krychlových. Jsou to největší nádrže na pohonné hmoty v Česku. Investice do jejich výstavby činila přibližně 1,4 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám