Hlavní obsah

V areálu na Sokolovsku unikal stlačený kyslík, v okolí udeřil hluboký mráz

– Sokolov
Právo, vor

V areálu Divize Těžba Sokolovské uhelné u Vintířova na Sokolovsku začal v úterý pozdě večer z nádrže o objemu tří tisíc litrů unikat stlačený kyslík. Pokud by přišel například do kontaktu s mastnotou, hrozila exploze.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Unikající kapalný kyslík

Článek

„Unikající kyslík vytvářel v okolí úniku velmi mrazivé prostředí, navíc hrozilo, že po iniciaci jakýmkoliv zdrojem může dojít k explozi. A to i po reakci kyslíku s mastnotou v olejovém hospodářství v areálu nedaleko místa úniku,“ uvedl mluvčí karlovarských krajských hasičů Martin Kasal.

„Hasiči v první fázi zásahu evakuovali všechny zaměstnance z místa úniku a vypnuli přívod všech ostatních energií, aby nedošlo například ke zkratu. Zároveň nasadili kolem nádrže vodní deflektory, které vytvářejí vodní stěnu bránící dalšímu šíření,“ pokračoval mluvčí hasičů.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Zásah hasičů při úniku stlačeného kyslíku u Vintířova na Sokolovsku.

„Vzhledem k vysokému nebezpečí přímo u zásobníku nechali kyslík kontrolovaně unikat. I po několika hodinách zásahu s použitím termokamery a na dálku naměřili v okolí místa úniku teploty hluboko pod bodem mrazu. Teprve po úniku většiny kapalného kyslíku (kyslík po stlačení zkapalní, pozn. red) z nádrže se dostali až na samotné místo, armatury u nádrže ale byly mrazem natolik zasažené, že hasiči nezačali s provizorním uzavřením úniku, aby nedošlo k ještě většímu poškození,“ konstatoval Kasal.

Až ve dvě hodiny v noci už stav nádrže umožnil hasičům uzavření všech ventilů a zastavení zbytku úniku kyslíku. „Kvůli velké spotřebě vody při zkrápění muselo na místě zasahovat více cisteren, které kyvadlově dovážely vodu ze stanice hasičů ve Vřesové,“ uzavřel mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám