Hlavní obsah

Uvízlého jezevčíka měli hasiči na dosah, akci ale nakonec ukončili s prázdnou

Právo, zaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bernartice

Necelých půl metru dělilo v úterý večer hasiče od jezevčíka, kterého se už od pondělního rána pokoušeli zachránit u Bernartic na Tachovsku. Pes při sobotním honu uvízl ve skále, odkud se nedokázal dostat ven. Hasiči ale nakonec museli akci ukončit s prázdnou.

Foto: Jan Švábek, Právo

Hasiči bojují o život jezevčíka.

Článek

Podle mluvčí hasičů Pavly Jakoubkové se zasahující jednotky ve večerních hodinách dostaly tak blízko, že psa zachytila štěrbinová kamera.

„Od sebe je dělilo ani ne půl metru. Když už byli hasiči téměř na dosah, vystresovaný pes se schoval do sítě chodeb. Hasiči se prokopali až do míst, kde ho spatřili naposledy. Dál už ho nezachytila ani štěrbinová kamera, ani echolokátory,“ řekla Právu Jakoubková.

Echolokátor je speciální zařízení, jehož čidla velmi citlivě reagují na vibrace i zvuky, které se šíří zeminou či sutinami. Umí je zachytit, zesílit a podle odezvy dokážou oběť lokalizovat.

Už šlo o životy hasičů

Hasiči se v úterý prokopali až do hloubky tří metrů. Přes 20. hodinou se ale rozhodli, že už dál pokračovat nebudou. Vážně by totiž riskovali i vlastní životy. „Terén je velmi nestabilní a v případě pokračování hloubení hrozí sesunutí svahu,“ vysvětlila Jakoubková.

Záchrana psa na Tachovsku Video: Jan Švábek, Právo

Záchranná akce hasičů tak skončila po dlouhých 35 hodinách. Do akce se v úterý zapojil dokonce i USAR tým z Prahy (Urban Search and Rescue), který se specializuje například na vyhledávání lidí v troskách budov. Právě ten na místo přivezl zmínění echolokátor.

Téměř nulová šance na záchranu

Šance na záchranu jezevčíka Mildy, který uvízl ve zbouraném kamenolomu při lovu lišky, je tak téměř nulová. Podle velitele zásahu Michala Pathyho psi v sutinách a podobných prostorech dokáží vydržet zhruba týden. „Jsou i případy, kdy se živého psa podařilo dostat ven i po patnácti dnech,“ sdělil Právu Pathy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám