Hlavní obsah

Útočník na psychiatra opět stíhán

Právo, Novinky, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Útočník na psychiatra Karla Hynka bude opět trestně stíhán. Vrchní státní zastupitelství totiž vyslyšelo obavy psychiatra o svůj život a zrušilo rozhodnutí nižší instance o zastavení stíhání. Nesouhlasí i s jeho propuštěním z vazby. Zároveň nařídilo, aby dva noví znalci prozkoumali příčetnost útočníka. Uvedl to v úterý advokát psychiatra Hynka Jan Mach.

Foto: Adam Halmoši

Radnice Prahy 6

Článek

Třicetiletý muž posekal pražského psychiatra mačetou loni 15. května v jeho ordinaci v Krkonošské ulici na Vinohradech. Třiašedesátiletý docent byl s těžkým zraněním hlavy a rukou převezen v bezvědomí do nemocnice. Po dvou náročných operacích byl v polovině července z nemocnice propuštěn.

Státní zastupitelství ale v lednu na základě znaleckého posudku rozhodlo zastavit jeho trestní stíhání, protože muž byl v době činu nepříčetný. Namísto soudu tak měla útočníka čekat ochranná léčba na psychiatrii. Žalobce i vyšetřovatel tehdy vycházeli z posudku psychiatra, podle něhož útočník trpí duševní chorobou a nemůže se před soudem zodpovídat za své činy.

Útočník byl přemístěn z vazební věznice do psychiatrické léčebny v Kosmonosích. Napadený lékař se obává, že by agresor mohl z léčebny utéci a znovu ohrozit jeho nebo jiné lidi.

Muž se netajil tím, že chce psychiatra zabít. Při výsleších prý tvrdil, že pokud se mu to nepovede, zaútočí na náhodně vybraných 21 lidí. "Je to agresivní psychopat, sadisticky orientovaný," řekl dříve napadený lékař v TV Nova.

Související články

Pacient napadl psychiatra mačetou

Třicetiletý muž napadl ve čtvrtek psychiatra v jeho ordinaci v Krkonošské ulici v Praze 2 - Vinohradech. Lékař se musel bránit mačetě, se kterou...

Napadený psychiatr již komunikuje s lékaři

Pražský psychiatr, kterého ve čtvrtek mačetou těžce zranil jeho bývalý pacient, je při vědomí, sám dýchá a komunikuje s lékaři. V pátek odpoledne...

Výběr článků

Načítám