Hlavní obsah

Mačetou posekaný psychiatr už se cítí lépe

ČTK, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zdravotní stav pražského psychiatra Karla Hynka, kterého ve čtvrtek v jeho ordinaci těžce zranil jeho bývalý pacient mačetou, se zlepšil. K operaci mozku přistoupí neurochirurgové v polovině týdne. Krom toho policie přiznala, že věděla, že útočník již delší dobu lékaři vyhrožoval.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

"Pacient už nevyžaduje péči kliniky anesteziologie a resuscitace. Proto byl dnes v poledne přeložen na jednotku intenzivní péče kliniky plastické chirurgie, kde byl ze čtvrtka na pátek operován," řekla dnes ČTK ředitelka Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Marie Alušíková.

Uvedla, že pacientův stav se stabilizoval. 63letý psychiatr je prý při vědomí, dýchá sám a komunikuje s okolím. "K operaci mozku lékaři přistoupí v polovině týdne," dodala ředitelka.

Lékaři budou mít jasno až při operaci

Psychiatr má těžce zraněnou hlavu a proseknuté čelo. Úlomek kosti lebeční je vražen pět až osm milimetrů k mozkové pleně, ale ani nejmodernější vyšetření na počítačovém tomografu neukázalo, zda je proražena. Až při operaci se zjistí, nakolik je mozek poškozen.

Operace mozku nebyla podle primáře neurochirurgické kliniky Ladislava Houšťavy po přijetí pacienta do nemocnice životně nutná. Proto mu plastičtí chirurgové nejprve přišili ruku téměř amputovanou ranami útočníka a sešili povrchové rány na hlavě. Zákrok trval deset hodin.

Policisté o vyhrožování psychiatrovi smrtí věděli

Policie přiznala, že o vyhrožování psychiatrovi a soudnímu znalci Karlu Hynkovi smrtí věděla. Nebezpečné výhrůžky vyšetřovali, ale ochranu psychiatrovi a jeho rodině neposkytli. Hynkovi přitom opakovaně vyhrožoval stejný pacient, který na něho ve čtvrtek zaútočil mačetou a těžce ho zranil.

"V roce 2002 podal lékař na pachatele trestní oznámení pro nebezpečné vyhrožování. Policisté se tehdy případem zabývali a šetřením se nepodařilo prokázat pacientovu vinu. Případ policisté začátkem letošního roku odložili. V současné době nelze konstatovat, že by došlo k pochybení policistů, vedení Policie ČR Správy hlavního města Prahy přesto nyní v rámci šetření přezkoumá, zda k němu nedošlo. Další vyhrožování lékaři ze strany pacienta nastalo letos v dubnu. Tentokrát pachatel vyhrožoval i lékařově rodině. I tímto případem se policisté zabývali a do této chvíle nebyl ukončen," sdělil Právu mluvčí pražské policie Ladislav Bernášek.

Policie nezasáhla, protože nebyli důkazy

Na otázku proč policie ochranu neposkytla a vyčkávala až lékaři půjde o život, Bernáškova nadřízená Eva Brožová uvedla, že loňské Hynkovo trestní oznámení policisté obvodního ředitelství v Praze 2 odložili, protože se podezření z trestného činu neprokázalo. "Podnět podal psychiatr na pacienta a pacient na psychiatra. Nebyly důkazy. Jen tvrzení proti tvrzení," konstatovala Brožová.

Pachatele vražedného útoku ve čtvrtek policejní rada obvinil z pokusu vraždy a umístil jej do policejní cely s návrhem na vzetí do vazby. Obviněnému hrozí až patnáct let vězení.

Reklama

Související články

Pacient napadl psychiatra mačetou

Třicetiletý muž napadl ve čtvrtek psychiatra v jeho ordinaci v Krkonošské ulici v Praze 2 - Vinohradech. Lékař se musel bránit mačetě, se kterou...

Napadený psychiatr již komunikuje s lékaři

Pražský psychiatr, kterého ve čtvrtek mačetou těžce zranil jeho bývalý pacient, je při vědomí, sám dýchá a komunikuje s lékaři. V pátek odpoledne...

Výběr článků

Načítám