Hlavní obsah

Útočník muže podpálil a natočené video chtěl prodat bulváru

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V pondělí proběhla v Praze rekonstrukce kriminálního případu, který se odehrál letos v polovině dubna. Po ní kriminalisté obvinili z těžkého ublížení na zdraví násilníka, jenž podpálil na lavičce spícího muže a čin si natočil, aby záběry mohl prodat bulvárním médiím. Agresorovi hrozí až desetileté vězení.

Záběry z rekonstrukce případu upálení bezdomovceVideo: Novinky

 
Článek

Šestnáctého dubna v půl třetí ráno šel z baru v Praze 9 sedmatřicetiletý muž k autobusové zastávce Vysočanská, odkud chtěl jet domů. U stanice si ale všiml muže spícího na lavičce, což ho podle jeho slov rozčílilo, a tak se jej pokoušel probudit.

Když spící muž na jeho podněty nereagoval, zapálil mu tašky, kterými měl podepřenou hlavu a odešel na druhou stranu silnice, aby si celou událost natočil na mobilní telefon. Video pak chtěl zpeněžit prodejem do bulvárního tisku za desítky tisíc korun.

„Jelikož se uvnitř nacházely zapalovače, plynové plniče a různý hořlavý materiál, tašky explodovaly a požár zachvátil spícího muže. Hořící muž okamžitě běžel do přilehlého parku, kde se ze sebe snažil strhat oblečení,“ řekla mluvčí policie Jana Rösslerová.

V tu chvíli projížděla kolem policejní hlídka, která muži zachránila život. Skončil s popáleninami druhého a třetího stupně v nemocnici na popáleninovém oddělení, následky si ponese doživotně.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Policejní rekonstrukce případu

Kriminalisté posléze útočícího muže vypátrali a zadrželi. Nyní je za majetkovou trestnou činnost ve vězení. Policisté navíc zjistili, že muž byl již desetkrát soudně trestán. „Na základě provedené rekonstrukce, kamerových záznamů a videozáznamu z mobilního telefonu kriminalisté v úterý muže obvinili z trestného činu těžké ublížení na zdraví, za což mu hrozí trest odnětí svobody až na deset let,“ řekla Rösslerová.

Není vyloučeno, že státní zástupce ještě změní právní kvalifikaci na pokus vraždy. Kriminalisté také zjistili, že obviněný muž v roce 2007 zapálil svůj rodinný dům a požadoval po pojišťovně vyplacení škody téměř milión korun. Za pojistný podvod mu navíc hrozí až osm let vězení.

Související témata:

Výběr článků

Načítám