Hlavní obsah

Uštědřil opilému důchodci facku, ten po měsíci zemřel

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svitavy

Zhruba dva roky neřešil téměř 70letý důchodce z Jaroměřic na Svitavsku problémy se psy. Příliš se o ně nestaral a oni se potulovali po obci a škodili. Také revírníku Viktoru Illemu (53) jeden z nich zakousl několik kusů domácího zvířectva. Když se oba muži letos v dubnu potkali, dopadla konfrontace tragicky. Senior dostal facku, upadl a na následky zranění hlavy zemřel. Ille byl uznán vinným z jeho smrti.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Viktor Ille podle svých slov staršího muže uhodil, ale zabít ho nechtěl.

Článek

„Za zločin ublížení na zdraví s následkem smrti se odsuzuje ke třem letům odnětí svobody s podmíněným odkladem na pět let,” zaznělo v pondělí odpoledne z úst Petra Mráky, předsedy senátu Krajského soudu v Hradci Králové.

Obžalovaný také musí uhradit škodu zdravotní pojišťovně ve výši 404 tisíc korun a sestře poškozeného vyplatit téměř 300 tisíc korun jako náhradu nemajetkové a majetkové újmy. Verdikt zatím není pravomocný, neboť obžaloba i obhajoba si ponechaly lhůtu k podání odvolání.

Obžalovaný Ille (53) byl letos 28. dubna spolu se svým synem v Hanácké krčmě v Jaroměřicích. Kolem osmé hodiny večer tam dorazil také senior. V té chvíli měl v krvi téměř 2,7 promile alkoholu.

Lituji toho, co se stalo, ale vinen se necítím
Viktor Ille, obžalovaný

„Když poškozený přišel, začal mu obžalovaný vyčítat, že se o psy nestará. Poškozený nereagoval a poté, co mu personál sdělil, že mu už nenalijí, vyšel ven. Obžalovaný šel za ním a ve vyčítání pokračoval. Když poškozený ne zcela vhodným způsobem zareagoval, že mu jsou psi vlastně na h.., dal mu obžalovaný facku,“ popsal zjištěný průběh události soudce.

Důchodce spadl, uhodil se do hlavy zřejmě o obrubník a vážně se zranil. Bez ošetření by podle soudního znalce Petra Baláže byla jeho zranění fatální. Lékaři však muže zachránili, ale on zůstal bez pohybu upoután na nemocničním lůžku. Po měsíci nehybnosti se přidal akutní zánět průdušnice, průdušek a plicní tkáně a tomu poškozený v červnu podlehl.

„Lituji toho, co se stalo, ale vinen se necítím,“ uvedl obžalovaný soudu s tím, že veškerých následků lituje. Nikdy by ho prý nenapadlo, že by to mohlo dojít až tak daleko. Státní zástupce Milan Vacek ale považoval jeho vinu za prokázanou.

„Je zřejmé, že svým útokem uvedl poškozeného do stavu nehybnosti, který pak vyústil v komplikace, které byly samotnou příčinou smrti. Bez útoku obžalovaného by k tomuto závěru nedošlo,“ řekl státní zástupce.

Hrozilo mu až deset let vězení

Obžalovanému hrozilo pět až deset let vězení. „S ohledem na osobu obžalovaného, že se z jeho strany jednalo o ojedinělý exces, se soudu jevilo uložení trestu, byť na spodní hranici trestní sazby, jako nepřiměřeně přísné. Obžalovaný neadekvátně reagoval na dlouhodobé problémy. Nebyla to msta, ale frustrace z toho, že poškozený problémy nechtěl řešit,“ řekl soudce Mráka.

Současně ale upozornil, že si Viktor Ille musel být vědom, že i fackou může člověku způsobit zranění.

„Berte to jako šanci. Budete muset prokázat, že umíte žít spořádaným životem. Věřím, že s tím nebudete mít problém, ale bude to taková hrozba, která bude nad vámi viset, abyste v krajních situacích zvážil své jednání,“ dodal předseda trestního senátu.

Reklama

Výběr článků

Načítám