Hlavní obsah

Úsměv na rtech a malůvka: Začal druhý proces s Rathem, obžalovaným z korupce

Právo, Radim Vaculík
Praha

U středočeského krajského soudu začal v úterý druhý proces s obžalovaným někdejším poslancem či ministrem zdravotnictví za ČSSD Davidem Rathem (53). Toho společně s dalšími osmi lidmi a osmi firmami viní státní zástupce z korupce a zmanipulování veřejných zakázek pro některé středočeské nemocnice či záchranku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý hejtman David Rath dorazil k soudu tentokrát s obrázkem

Článek

Mezi obžalovanými jsou mimo jiné znovu manželé Petr a Kateřina Kottovi jako hlavní postavy případu, ale také dva nejvyšší manažeři Metrostavu, největší stavební firmy v ČR, Pavel Pilát a Jiří Anděl. Mezi obžalovanými společnostmi je pak i samotný Metrostav.

Rath k soudu dorazil s úsměvem, a navíc i s namalovaným transparentem, na němž upozorňuje, že případ zamířil k soudu až po sedmi letech, a v podobě obrázku šneka naznačil, že vinu za zdržení nese státní zastupitelství.

Ratha, Petra Kotta a jeho tehdejší partnerku a nyní manželku Kateřinu zatkli detektivové protikorupční policie v květnu 2012, přičemž u tehdejšího středočeského hejtmana našli v krabici od vína sedm milionů korun údajně obdržených na úplatcích.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Krajský soud v Praze začal 15. ledna 2019 projednávat korupční kauzu bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha. Na snímku soudkyně Iva Říhová.

Všichni tři opakovaně vinu odmítli, stejně jako v úterý u soudu. „Nesouhlasím s podanou obžalobou. Opírá se o celou řadu nepravdivých tvrzení a věcí, které se nestaly. Mám vůči ní mnoho námitek,“ uvedl v krátkém prohlášení v jednací síni Kott a v podobném duchu hovořila i jeho manželka. Jinak zatím odmítli vypovídat s tím, že se budou vyjadřovat v průběhu soudního řízení, které je naplánováno až do konce března.

Až se dostane ke slovu Rath, lze očekávat, že bude hovořit minimálně několik hodin. To ostatně učinil už v první, hlavní větvi případu, kdy ale následně za korupci a manipulace se zakázkami dostal zatím nepravomocně už dvakrát trest 8,5 roku, manželé Kottovi pak o rok nižší.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Krajský soud v Praze začal 15. ledna 2019 projednávat korupční kauzu bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha. Na snímku Petr Kott.

V nynější části této kauzy jde o úplatky, a především tendry za stovky milionů korun, mimo jiné na nákup sanitek pro středočeskou záchranku, jejíž šéf Martin Houdek je rovněž mezi obžalovanými, ale také o rekonstrukci jednoho z pavilonů kolínské nemocnice či výstavbu nových pavilonů nemocnice v Mladé Boleslavi.

Právní zástupce prvního ze jmenovaných špitálů u soudu požádal o náhradu škody za dvě zakázky v celkové výši téměř 255 milionů korun. Jako poškozený se pak připojil i Středočeský kraj, který žádá tři miliony. Obžalovaní podle státního zástupce Jiřího Pražáka požadovali za zmíněné zakázky úplatky v celkové výši 60 milionů korun, ale stačili prý převzít jen 3,4 milionu před tím, než je zadržela policie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Krajský soud v Praze začal 15. ledna 2019 projednávat korupční kauzu bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha. Na snímku Kateřina Kottová.

Už samotné úterní jednání nezačalo jednoduše, protože řada obhájců vznesla námitky. Požadovali připojit k trestnímu spisu kopii celého spisu z hlavní větve kauzy a s tou se v řádech týdnů nejprve seznámit, než soud jednání začne. To ale předsedkyně senátu Iva Říhová odmítla.

Poté pro změnu vznesl námitku jeden z Rathových obhájců, Adam Černý, který napadl možnou podjatost žalobce Pražáka. Upozornil na to, že Pražák je podřízeným vrchní státní zástupkyně v Praze Lenky Bradáčové, která má přitom podle Černého intimní vztah s někdejším šéfem vyšetřovacího týmu kauzy Rath Petrem Vincenzem. Právě jeho podřízení hejtmana a další obviněné zatýkali a obvinili z korupce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Krajský soud v Praze začal 15. ledna 2019 projednávat korupční kauzu bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha (na snímku čelem). Na snímku zády Petr Kott a Kateřina Kottová.

Ani v tomto bodu ale zatím obhajoba neuspěla, protože Pražák okamžitě reagoval vlastním usnesením, že se podjatý být necítí. Poté mu dala soudkyně prostor k přečtení obsáhlé obžaloby, což zabralo více než hodinu. Rathovi stejně jako Kottovým hrozí až dvanáctiletý trest.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám