Hlavní obsah

Uškrtil tetu a vyškubal jí zlaté zuby. Za vraždu dostal výjimečný trest 25 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výjimečný trest 25 let ve věznici se zvýšenou ostrahou si má odpykat dvaapadesátiletý recidivista Tomáš Páv. Liberecký krajský soud ho ve středu potrestal za to, že vloni v září v Jablonci nad Nisou uškrtil svou tetu a z jejího těla pak strhal šperky a kleštěmi jí vytrhal zlaté zuby.

Foto: Michael Polák, Novinky

K vraždě seniorky došlo v panelovém domě nedaleko od centra Jablonce nad Nisou

Článek

Soud okolnosti vraždy projednával od úterka; Páv, který strávil za mřížemi většinu dospělého života, se jednání neúčastnil. Výjimečný trest navrhla státní zástupkyně, soud s jejím návrhem souhlasil. Pro Pávovo jednání nenašel žádnou polehčující okolnost.

„Ke spáchání se sice doznal, ale doznání bylo do jisté míry upraveno v jeho prospěch. Důkazů také bylo tolik, že i kdyby tu trestnou činnost popíral, tak by objasnění nemuselo být složité,“ konstatoval liberecký soudce Richard Skýba.

Uložení výjimečného trestu vysvětlil prakticky nemožnou resocializací odsouzeného i zištným motivem jeho činu. „Peníze neměl, dlužil nebankovním společnostem, které už po něm půjčené peníze vymáhaly. Byť tvrdil, že o tetiných uložených penězích věděl, ale nechtěl je vzít, tak o tom dost pochybuji, protože brát prsteny a škubat zlaté zuby pak nedává smysl,“ uvedl soudce.

K vraždě došlo v panelovém domě nedaleko od centra Jablonce vloni 5. září. Páv byl od začátku vyšetřování kvůli své dlouhé kriminální minulosti hlavním podezřelým. Podle obžaloby vraždu dopředu plánoval, protože potřeboval peníze.

Kriminalisté zjistili, že už dva měsíce před činem si prohlížel webové stránky o výkupu zubního zlata. Podle policie také věděl, že teta si doma ukládá peníze. Navíc měl dluhy a byl dlouhodobě nezaměstnaný. „Nepobíral ani podporu v nezaměstnanosti, ani sociální dávky. Uvedl, že žije z peněz za brigády,“ popsala ve své závěrečné řeči státní zástupkyně Iva Plšková.

Dóza nalezená pod tělem

Z projednávání před soudem vyšlo najevo, že seniorka měla doma v dóze uložených 360 tisíc korun. Obžalovaný se při vyšetřování policistům dušoval, že je ani nehledal. Okolnosti zveřejněné u soudu ale ukazují spíše na verzi, že je obžalovaný nenašel. Žena totiž měla dózu schovanou mezi lůžkovinami v úložném prostoru postele, tedy tam, kam měl Páv tetino mrtvé tělo odložit. Nalezení dózy s penězi si tak zřejmě sám znemožnil.

Páv má bohatou trestní minulost, která zahrnuje opakovaně i znásilnění doprovázené hrubým násilím, vyhrožování, vojenský trestný čin nebo prodej pervitinu ve vězení. Znalci u Páva shledali psychopaticky strukturovanou osobnost s prvky narcistní idealizace vlastní osoby. Sexuologové zjistili, že se u něj projevuje patologická sexuální agresivita se znaky sadismu, kvůli které se také léčil.

Kromě vraždy byl Páv ve středu shledán vinným i z maření výkonu úředního rozhodnutí za to, že řídil auto, ačkoliv nikdy nevlastnil řidičský průkaz. Své sestřenici, kterou připravil o matku, musí také zaplatit 1 milion 614 tisíc korun.

Otrávila metanolem vlastní matku, dostala 18 let. Jen jsem jí tam toho trochu cmrndla, hájila se

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám