Hlavní obsah

Uřežu vám hlavy, vyhrožoval údajně bezdomovec v Jilemnici

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

Až 12 let vězení hrozí Tomaszi Mateuszi Stanuchovi, obžalovanému z pokusu těžkého ublížení na zdraví, výtržnictví, násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci, vydírání a násilí proti úřední osobě. O vině či nevině třiatřicetiletého občana Polska rozhoduje od středy Krajský soud v Hradci Králové. Hlavní líčení potrvá minimálně do pátku.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Bezdomovec Tomasz Mateusz Stanuch prý nikoho nenapadl.

Článek

Státní žalobkyně Lenka Faltusová ho viní z pěti skutků, k nimž došlo v období od 15. června do 17. srpna loňského roku v Jilemnici. V té době obyvatele města obtěžovala skupina věčně opilých bezdomovců, kteří se sem stěhovali i ze vzdálených měst Libereckého kraje.

Nejenže znečišťovali veřejná prostranství, zejména parčík u obchodního domu Tesco, ale vyvolávali i konflikty s obyvateli i mezi sebou. V srpnu pak vše skončilo několika fyzickými útoky právě mezi bezdomovci.

Nebudu mít klid, dokud vám neuřežu hlavy

„Obžalovaný začal nejprve poškozené napadat slovně, pak pokračoval ve výhrůžkách se slovy ,Jestli mi nevěříte, mám nůž a všechny vás zabiju, nikdo nezůstane živej. Nebudu mít nikdy klid, dokud vám všem neuřežu hlavy.‘ Jednomu z poškozených dokonce hrozil, že mu zabije děti a matku, což doprovodil i vytažením nože s 11centimetrovou čepelí,“ uvedla žalobkyně.

Poté obžalovaný nůž skutečně použil a bodl poškozeného bezdomovce nejdříve do nohy a pak do hlavy, kde mu způsobil pěticentimetrovou ránu na čele.

Dalšího z kumpánů chtěl zranit na hrudníku, ale muž se ubránil. K potyčkám docházelo v průběhu celého dne, obžalovaný zřejmě neváhal napadnout i ženu, i když to u soudu popřel.

Nenapadl jsem nikoho, nůž jsem neměl, ženu bych neuhodil,
Tomasz Mateusz Stanuch

„Nenapadl jsem nikoho, nůž jsem neměl, ženu bych neuhodil, žádný fyzický útok nebyl, další zraněný poškozený je alkoholik, jezdí opilý na kole a padá. Žádnou tržnou ránu na hlavě jsem nikomu nezpůsobil,“ odmítal neustále vinu obžalovaný.

Pije i přes zákaz soudu

Stanuch, který se živil jako elektrikář, přijel z Polska před 11 lety za výdělkem. Pracovat prý umí, je šikovný, ale nesmí se napít alkoholu. Podle znalců je alkoholikem v posledním stadiu. Požívání alkoholických nápojů má dokonce zakázáno soudem, neboť byl pro výtržnictví v roce 2013 odsouzen a do vězení nemusel nastoupit právě pod podmínkou abstinence.

„Vím, že jsem porušil zákaz, ale nikoho jsem nenapadl. Byl jsem v tom parku, od desáté ráno jsem vypil tři až čtyři litry vína. Ale nikoho jsem nenapadal, nenadával jsem nikomu,“ tvrdil neustále obžalovaný u hradeckého soudu. I když určité problémy připustil.

„Loni v červenci tam byli dva Romanové, mladší a starší. S tím starším jsem měl slovní konflikt, protože se navážel do Poláků. Šel jsem koupit víno, a když jsem se vrátil, pořád se do mne naváželi. Pak jsem se vyprovokoval. Pak přišel majitel hospody z nádraží a zaútočil na mne. Shodil mne, dostal jsem nějakou ránu. Pak přijela policie,“ předložil Stanuch soudu svou verzi příběhu s tím, že bezdomovci prý na něho ušili boudu.

V Jilemnici už je klid

„Situace se od té doby uklidnila. Hotel, kde se tito lidé ubytovávali, už má dnes nového majitele. Ve spolupráci s charitou nabízíme těmto lidem jakési zázemí, například sprchu, kde se mohou omýt či převléknout. Vlastně od té doby zůstali v Jilemnici už pouze jeden dva lidé bez domova, “ řekl Právu místostarosta Jilemnice Vladimír Vinklář.

O uklidnění svědčí podle něho i fakt, že na radnici už nechodí petice znepokojených a rozzlobených obyvatel města jako před rokem. Průchod parčíkem u Teska už je zase bezpečný.

Reklama

Výběr článků

Načítám