Hlavní obsah

Upálení bezdomovce obžalovaný popřel. Na místě jsem nebyl, řekl u soudu

Novinky, bad
Praha

Devětatřicetiletý Jan Ernest v pátek u pražského městského soudu jednoznačně odmítl, že by měl podíl na upálení třiačtyřicetiletého muže, známého též jako Paci, z čehož jej viní obžaloba. Ernest prohlásil, že na místě činu nikdy nebyl a ani nevraždil. Ernestovi hrozí až dvacet let vězení, případně výjimečný trest.

BEZ KOMENTÁŘE: Eskorta přivádí obžalovaného Jana Ernesta k souduVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

Ernest podle obžaloby v březnu 2014 u sedmého nástupiště pražského hlavního nádraží rozlil s největší pravděpodobností lampový olej kolem v té době patrně nemocného třiačtyřicetiletého muže a látku zapálil.

Rychle se šířící oheň v podstatě znemožnil muži jakýkoliv únik. Bezprostřední příčinou smrti pak bylo udušení při hoření, což znamená, že Paci uhořel zaživa. „To, co se stalo, je normálně nelidský,“ řekl otec oběti, který se přišel k soudu na chvíli podívat.

Měli prý kamarádský vztah

„V celé věci se cítím nevinen, protože jsem nebyl na místě činu. Je mi líto, že zemřel, ale já jsem to určitě nespáchal,“ prohlásil zkraje výpovědi Ernest.

S Pacim se prý znal asi dva roky, přebývali spolu v objektu bývalého sklenářství na náměstí Bratří Synků.

Místo činu na hlavním nádraží. Archivní videoVideo: Novinky

„O jeho smrti jsem se dozvěděl asi půl roku potom. Řekl mi to jeden bezdomovec,“ uvedl Ernest. S Pacim prý měli kamarádský vztah, dělili se o jídlo. Ernest v minulosti bral pervitin a subutex, Paci prý rivotril, po kterém byl agresívní.

Svěřil se mi, tvrdí svědek

Jinak ovšem vypovídali svědci z řad spoluvězňů a známých z ulice. Například jednapadesátiletý muž známý jako Jednonohý Honza vypověděl, že se Ernest dokonce chlubil tím, že někoho podpálil.

Oba prý byli na veřejných záchodcích na Můstku, kde si aplikovali drogy, když Ernest podle Honzy řekl: „Konečně ten z**d chcípnul. Zapálil jsem toho černýho z**da.“ Ernest byl prý celý špinavý a páchl kouřem. „Říkal mi, že pálil kabely,“ řekl Honza.

Nevěnoval tomu prý pozornost. Až když mu o několik dní později známí řekli, že Paci umřel, tak si to srovnal v hlavě. „Nedával jsem to, nechápal jsem to,“ vzpomínal Jednonohý Honza.

„Paci byl hodnej skromnej kluk, žádnej frajírek. Aby takhle dopad, aby ho někdo umlátil kvůli penězům...,“ povzdechl si Honza. Paciho podle Honzy už jednou Ernest zmlátil tak, že měl sdrátovanou čelist.

Další z bezdomovců zase uvedl, že nad ním jednou Ernest v noci stál se zapalovačem a ptal se ho, jestli se mu spí dobře.

Říkal, že měli spor, uvedl spoluvězeň

Ernest výpovědi svědků nijak nekomentoval, pouze čas od času kroutil hlavou nebo se ironicky smál. Stejně reagoval i na výpovědi svých spoluvězňů.

„Nepolil přímo toho člověka, ale polil to kolem, to mi říkal. Říkal, že spolu měli nějaký spor,“ prohlásil jeden z nich.

Podle soudního psychiatra Petra Kubeje trpí Ernest smíšenou poruchou osobnosti, nicméně jeho rozpoznávací schopnosti v době činu byly zachovány. Možnost Ernestovy resocializace je podle Kubeje obzvláště snížená.

Ernest podle svých slov trpí také žloutenkou typu C. V minulosti byl dvakrát trestán za krádeže.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám