Hlavní obsah

Únos byl podle obviněných po dohodě s Rosellim předstírán

Novinky, Pavel Blažek
PRAHA

Obvinění příbramští podnikatelé Jaroslav Starka, Roman Kolář a Starkův tělesný strážce Zdeněk Karnoš z vydírání italského podnikatele Giuseppe Roselliho při policejním výslechu tvrdili, že Itala neunesli a nevydírali. Ital byl podle nich na chatě na Příbramsku dobrovolně.

Článek

Únos byl předstírán, protože se Roselli jako předseda představenstva společnosti Union Group nechtěl minulý týden v úterý účastnit valné hromady. Ta měla mimo jiné rozhodnout o dalším osudu Union banky.

"Všichni obvinění u výslechu připustili, že Roselli byl v době svého zmizení na Starkově chatě, ale byl tam prý dobrovolně. Hrál tam se svým bodygardem karty," tvrdí Kolářův advokát Antonín Janák.

Podle něj se Roselli potřeboval schovat, aby nemusel na valné hromadě hlasovat určitým způsobem. "Po dohodě vytvořili něco, co mělo vypadat jako únos, ale ve skutečnosti to únos nebyl," řekl Janák.

Na dotaz, jak si vysvětluje, že jeho klient jako jediný nemá od policie návrh na vazbu, Janák odpověděl, že jde o policejní taktiku. "Oni potřebují, aby jim Starka řekl, s kým domlouval tuto frašku," dodal advokát.

Vyšetřovací orgány se k Janákově sdělení nevyjádřily

Policisté i státní zástupci uvedli, že pokračují v úkonech, které jim ukládá trestní řád. "V úterý po poledni jsme podali žádost o uvalení vyšetřovací vazby na dva zadržené v případu vydírání Itala. Třetího vyšetřujeme na svobodě. Čtvrtého zadrženého jsme v pondělí po výslechu propustili. Obvinění na něj jsme zatím nevznesli," řekl Novinkám šéf pražských kriminalistů a vyšetřovatelů Ivan Smékal.

Státní zástupce z Prahy 2 Tomáš Bláha policejní informace potvrdil. "O žádosti na uvalení vazby na pana Starka a dalšího obviněného, nebo naopak o jejím zamítnutí, musíme rozhodnout do středy do sedmi hodin ráno. Vazební soudce pak do čtyřiadvaceti hodin rozhodne o vazebním vyšetřování obou obviněných, nebo je naopak propustí na svobodu," vysvětlil Bláha.

Interpol po Rosellim nepátrá

Pražská policejní mluvčí Eva Brožová v úterý Novinkám sdělila, že policie nic neví o údajném odjezdu či útěku vydíraného Itala do zahraničí. "Nemáme takovéto informace," řekla Brožová.

"Také nevíme, že by Roselli odjel či uprchl. Nikdo z pražských policistů, kteří případ vydírání vyšetřují, nežádal o pomoc Interpolu či jinou pomoc," odpověděla na dotaz Novinek mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová.

Roselli se prý v Příbrami objevil už před 10ti lety

Policisté se odmítli vyjádřit k tvrzením příbramských obyvatel, podle nichž se Starka s Rosellim osobně znali. "Roselli se v Příbrami a Dolních Hbitech-Kácini na Příbramsku objevil určitě před deseti lety. Nebyl to jediný Ital v Příbrami a okolí, kdo udržoval vztahy i se Starkem," řekla Novinkám pracovnice místního městského úřadu.

Její závěry potvrzuje i obchodní rejstřík. V něm je Roselli veden v devíti existujících nebo zaniklých firmách na sedmi adresách. Některé jsou přímo v Příbrami a okolí.

"Vyšetřování je teprve na začátku, nelze se k těmto informacím vyjadřovat," uzavřel dosavadní průběh případu šéf pražské kriminálky Smékal.

Odmítl se vyjádřit i ke spekulacím a možným vyšetřovacím verzím. Podle jedné z nich mohlo jít o vyřizování jiných účtů mezi oběma podnikateli. Této verzi nasvědčuje, že obvinění jsou zatím formulována jako vydírání ve druhém, nikoli ve třetím odstavci, který předpokládá škodu velkého rozsahu. Pokud by únoscům šlo o nelegální ovládnutí skupiny Union Group pak by byla škoda, kterou chtěli svým činem způsobit, pravděpodobně vysoká.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám