Hlavní obsah

Únik čpavku v pivovaru si vyžádal evakuaci 15 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KLADNO/RAKOVNÍK

V rakovnickém pivovaru Bakalář v centru města unikl v úterý v poledne čpavek. Do ovzduší ho v plynném stavu uniklo přibližně 50 kilogramů. Jednoho ze zaměstnanců čpavek popálil na rukou, patnáct dalších museli hasiči evakuovat.

Článek

Místo nehody hasiči zkrápějí vodou. Zdraví obyvatel v okolí pivovaru není ohroženo, sdělil mluvčí středočeských hasičů Ladislav Křivan. Hasiči mají podle něj situaci pod kontrolou. Předpokládají, že zásah brzy ukončí.

Podle mluvčího rakovnické policie čpavek unikl kvůli technické závadě na ventilu. Obyvatelé města byli varováni, aby neotvírali okna a Havlíčkova ulice u pivovaru je uzavřena.

Čpavek se vyznačuje nepříjemným, štiplavým zápachem. Při nižších koncentracích může u lidí vyvolat pálení očí či nosu. Ve vyšších koncentracích může vážně poleptat sliznice dýchacích cest, kůži a oční rohovku a způsobit otok plic.

Čpavek se užívá jako chladící médium. Například letos v dubnu uniklo asi 15 kilogramů tekutého čpavku na zimním stadionu v Nymburku. Únik se podařilo zastavit a nikdo nebyl zraněn.

Reklama

Výběr článků

Načítám