Hlavní obsah

Ujížděl policistům po zkoušce v autoškole, teď stojí před soudem za pokus o vraždu

Právo, pko
Brno

Vít Pospíšil po absolvování autoškoly ujížděl v matčině BMW před policisty. O pár dní později mu radar naměřil přes 200 km/h. Teď stojí před brněnským soudem, kde mu hrozí až 20 let vězení. Ne však za rychlou jízdu, ale za vraždu.

Vít Pospíšil (v bílém tričku) a Jiří Procházka před soudemVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Podle státní zástupkyně Ludmily Doležalové se Pospíšil loni na podzim rozhodl za pomoci svého kamaráda, jednatřicetiletého Jiřího Procházky, razantně řešit své finanční spory se sedmadvacetiletým mužem. Podle obžaloby se mu rozhodli dát za vyučenou tak, že ho přivázali řetězem v bunkru uprostřed polí, a to i za situace, že muž mohl zemřít v sychravém podzimním počasí na podchlazení.

„Pospíšil nejprve vylákal poškozeného do auta, zatímco Procházka zakoupil ocelový řetěz a dva visací zámky. Pak všichni společně odjeli k jedné z obcí na Znojemsku, kde odbočili na lesní cestu. Poškozeného dovedli do starého vojenského bunkru uprostřed pole,“ popsala Doležalová.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Vít Pospíšil (vpředu) a Jiří Procházka u brněnského krajského soudu.

U bunkru musel podle obžaloby vydat mobilní telefon, a protože se bránil, muži jej měli řetězem připoutat k traverze uprostřed bunkru. „Poté mu řekli, že ho na místě nechají tři dny. Věděli, že vzhledem k teplotám okolo čtyř stupňů, nedostatečnému oblečení a odlehlému místu může dojít k podchlazení, a byli srozuměni, že poškozenému hrozí smrt. K tomuto následku nedošlo jen díky tomu, že obžalovaný volal o pomoc a místní obyvatelé jej našli,“ dodala státní zástupkyně.

Před soudem mlčeli

Před soudem Pospíšil i Procházka zarytě mlčeli. Ani slovo z nich nevydolovali vyšetřovatelé a ani soud při jednání o vazbě. Senát v čele s Dagmar Bordovskou tak alespoň přečetl výpovědi některých svědků.

BEZ KOMENTÁŘE: Honička začala na dálniciVideo: Policie ČR

„Soused zaslechl volání o pomoc, tak jsme vzali auto a jeli jsme. Pak přijel i starosta, nakonec jsme museli vystoupit a jít přes pole a les, tam byl bunkr. V něm byl nějaký člověk, řekl, že ho někdo naložil do auta a odvezl sem. Měl jen tenkou bundu a kšiltovku. Dali jsme mu cigáro a termofólii a zavolali jsme policii,“ vypověděl jeden z místních.

Policisté Pospíšilovi připisují kromě pokusu o vraždu i divokou honičkou z letošního února. Tehdy si jej měla všimnout hlídka v Ivančicích na Brněnsku poté, co po úspěšném složení zkoušek v autoškole hnal matčino BMW skrz obec. [celá zpráva]

Bourali v kurníku

„Když se policisté snažili vozidlo zastavit, mladík razantně přidal plyn a začal hlídce ujíždět. Tím odstartoval bláznivou a především hodně nebezpečnou honičku. Radar mu v Ivančicích naměřil rychlost vyšší než sto dvacet kilometrů za hodinu,“ popsal začátek honičky policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Mladý řidič nakonec své BMW nezvládl a v Pršticích vyletěl z křižovatky mimo silnici. Po nehodě se dal okamžitě na útěk a snažil se schovat v kurníku blízkého rodinného domu. Tam ho strážci zákona vypátrali.

O čtrnáct dní později, když už neměl zabavené BMW, si podle policistů opatřil mercedes a rozhodl se jej otestovat na dálnici u Ivanovic na Hané. Opět začal ujíždět před hlídkou a hnal se rychlostí přes 200 km/h. Zastavil, až když se dostal mezi jiná auta. [celá zpráva]

Obě honičky řešily správní orgány dotčených obcí. Jelikož je však správní řízení neveřejné, nelze sdělit výsledek jednání.

Reklama

Výběr článků

Načítám