Hlavní obsah

Udusil nemocného otce své přítelkyně, dostal 10 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvaačtyřicetiletému muži, který loni v prosinci udusil nemocného otce své přítelkyně, v pondělí pražský městský soud uložil deset let vězení. Obžalovaný se k činu přiznal, před soudem prohlásil vinu. Muž ani státní zástupkyně se proti rozsudku neodvolali, je proto pravomocný.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Strojníkovi z dopravního podniku hrozil za vraždu s rozmyslem trest od 12 do 20 let vězení. Soudkyně Jana Miklová mu však uložila trest pod zákonnou sazbou. „Nemohli jsme přehlédnout poměry pana obžalovaného, skutečnosti, které bezprostředně i dlouhodobě předcházely činu,“ konstatovala soudkyně. „Máme za to, že trest povede k nápravě obžalovaného a ochraně společnosti,“ dodala.

Desetiletý trest pro muže navrhovala státní zástupkyně. Přihlédla zejména k tomu, že se muž přiznal, a k tomu, že se dosud nedopustil jiného trestného činu. Motivem vraždy podle ní navíc byla snaha ulevit partnerce, kterou tížil stav seniora a to, jak se k ní otec choval. „Na druhou stranu zvolil nejnešťastnější způsob (…). Jeho jednání nelze omlouvat, nemůže být nepotrestáno,“ upozornila žalobkyně.

Obhájkyně v závěrečné řeči zmínila složité vztahy v rodině partnerky obžalovaného, podotkla také, že muž od samého počátku spolupracoval s policií. I ona navrhovala trest pod zákonnou sazbou.

Policie vyšetřuje dvě úmrtí při lesním rituálu u hradu Český Šternberk

Krimi

Obžalovaný podle pravomocného verdiktu už v minulosti několikrát přemýšlel o tom, že seniora, jemuž bylo nutno poskytovat odpovídající péči s ohledem na jeho pokročilý věk a zdravotní stav, usmrtí. Loni v létě údajně uvažoval o tom, že si opatří morfin, který seniorovi vpraví do těla injekční stříkačkou.

O půlnoci na 20. prosince ale přistoupil k jinému plánu. V rodinném domě, který obýval s družkou a jejím otcem, záměrně vyřadil z provozu bezpečnostní kamery. Poté vstoupil do kuchyně, kde starý muž spal, a začal ho dusit podsedákem zabaleným do igelitového pytle.

Devětaosmdesátiletý senior se bránil a zápasil o život. Pachatel mu proto podle obžaloby stiskl krční tepnu, sedl své oběti na hrudník a pytel s podsedákem mu vtlačil do úst. Seniorovi tak znemožnil dýchání na pět až osm minut a muž se udusil.

„Celá věc mě velice mrzí, chtěl bych to vrátit zpátky,“ řekl v pondělí soudu muž. „Vím, že si zasloužím trest,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám