Hlavní obsah

Údržbář zavadil o knoflík vařiče, tak shořel Průmyslový palác

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policie nenašla viníka požáru, který loni v říjnu zničil levé křídlo secesního Průmyslového paláce na pražském Výstavišti. Podle vedoucí oddělení hospodářské kriminality Dagmar Holcmanové se sice trestný čin obecného ohrožení stal, není ale možné z něho obvinit konkrétní osobu.

Článek

Požár ve stánku jednoho z vystavovatelů zapříčinil elektrický vařič, na který někdo položil ubrousky a někdo další pravděpodobně nešťastnou náhodou při odchodu pootočil jeho volným knoflíkem. Policie případ odložila. „Pokud vyjdou najevo nové skutečnosti, nic nebrání tomu, aby se pokračovalo ve vyšetřování,“ řekla Holcmanová.

„Vylučuji možnost, že byl požár úmyslně založen,“ doplnil ji Ladislava Čadský z téhož oddělení správy kriminální policie. Nevědomou nedbalost ale nevyloučil. Podle Čadského loňského 16. října zůstali ve stánku č. 2 (firma Euromed) po skončení výstavního dne dva opraváři schodů.

Generální ředitel společnosti Incheba Alexander Rozin podává svůj výklad vzniku ohně, který zachvátil Průmyslový palác.Podle něj na místě zůstali po práci dva lidé, "pán s partnerkou," a "údajně robili to, čo robili," řekl TV Prima Rozin.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trosky průmyslového paláce

Knoflík napojený na noční proud

Potvrdil to záběr z kamery, který měla policie k dispozici. Opraváři se na místě byli od 18. hodiny, kdy se palác pro veřejnost zavřel, necelých 60 minut, kdy je z místa vyhnal správce tím, že zhasnul. „Správce je toleroval asi do 19. hodiny, pak rezolutně vyžadoval odchod,“ popsal Čadský s tím, že krátce po odchodu opravářů čidlo zachytilo kouř a v 19:13 už hořelo.

Když si opraváři podle Čadského potmě brali věci z těsného prostoru kuchyňky, pravděpodobně nedopatřením pootočili knoflíkem vařiče napojeného na noční proud, který měl být zdrojem pro lednice. Vařič hosteskám ve stánku jinak sloužil jako odkladová plocha, protože kafe vařily jinde.

Stánek z hořlavého materiálu neprošel revizí

Policie si opatřila stejný typ vařiče a zjistila, že knoflíky se volně otáčejí. Poblíž byla také poloprázdná plechovka toluenu, používaného k čištění podlahy. Stánek byl postaven z hořlavého materiálu a neprošel podle Čadského revizí.

Protože jde ale jen o porušení vnitřních předpisů, podle něho to nelze stíhat. „Vidím pochybení v tom, že nebyla vyžadována revizní kontrola stánku ze strany Incheby (nájemce Výstaviště),“ poznamenal Čadský.

Podle něho se nepotvrdilo, že firma Václava Kočky měla v levém křídle velký sklad věcí a že by mohlo jít o válku podsvětí. Vystavovatelé, majitelé shořelých aut a další postižení vyčíslili podle Holcmanové škodu skoro na čtvrt miliardy korun. Posudek na zničenou stavební část neměla policie k dispozici. O obnovu křídla se nyní pře hlavní město s Inchebou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám