Hlavní obsah

Učitel z Chebu má podmínku za braní úplatků

Právo, Novinky, ČTK, Nájemníková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHEB

Chebský okresní soud v pátek potrestal za požadování a přijímání úplatků od studentů bývalého učitele chebského učiliště Zbyňka Rebicra. Dostal podmíněný trest a pokutu a navíc dva roky nesmí učit. Rebicr se na místě odvolal.

Článek

Chebský okresní soud udělil Zbyňku Rebicrovi jednoroční podmíněný trestu s odkladem na dva roky, pokutu a zákaz činnosti. Učitel podle obžaloby studentům za kávu a alkohol zlepšoval známky.

Soudce Jiří Kutílek se při vynesení rozsudku ztotožnil z obžalobou, podle níž Rebicr v letech 1997 až 2002 ve třídách, kde učil, naznačoval, jak se mají studenti chovat, aby si zlepšili známky nebo prošli k maturitě. Žáci se pak skládali na lahve vodky nebo balíčky kávy. Podle soudce to ze 70 vyslechnutých svědků potvrdilo 28 osob.

"To, že studenti, kteří svědčili o tom, že dávali úplatky, měli sami dobré známky, nedokazuje, že pro úplatky nebyl důvod, jak tvrdila obhajoba, ale naopak, že díky úplatkům měli tak dobré známky," řekl při zdůvodnění rozsudku Kutílek. Kromě podmíněného trestu odnětí svobody soudce nařídil Rebicrovi také zaplatit pokutu ve výši 10 000 korun a na dva roky mu zakázal činnost ve školství.

Podle Rebicra je celá kauza msta studentů za to, že od nich požadoval, aby uměli a ve třídách byl pořádek. Jak přiznal, několik lahví alkoholu od studentů přijal. "Vždy ale jako poděkování za mou péči, nikdy výměnou za lepší známky," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám