Hlavní obsah

Účetní propadla hazardu. Připravila obce o miliony

– Plzeň

Pověst spolehlivé úřednice ji předcházela už z dřívějšího zaměstnání v justici. Po nástupu na místo účetní v Hrádku u Sušice před dvěma lety to jen potvrzovala a vedení obce bylo s její prací spokojeno. O to větší šok přišel v polovině roku 2020, kdy se provalilo, že z obecního účtu převedla na své konto téměř půldruhého milionu korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Stejným způsobem připravila o 2,5 milionu ještě vesničku Hoštice, které se starala o finance na vedlejší pracovní poměr. Jak sama přiznala, peníze prošustrovala v hazardu. Policie osmatřicetiletou ženu nyní obvinila ze zpronevěry. Hrozí jí až osm let vězení.

„Rozplakala se a přiznala, že hráčská vášeň byla silnější než ona,“ vzpomínal starosta Hrádku Josef Kutil (bezp.) na okamžik, kdy po ženě žádal vysvětlení k převodu statisícových částek z obecního účtu. Sám zpočátku nechtěl uvěřit tomu, že může jít o trestný čin.

Je hazard současným společenským problémem?

Domácí

„Když nás z banky upozornili na podezřelé transakce, myslel jsem si, že je to nějaká administrativní chyba, která se vysvětlí. Vůbec mě nenapadlo, že by v tom mohla být naše účetní,“ řekl starosta.

Bez vytáčení se přiznala, že to jde na její triko. Vlastně byla ráda, že jsme na to přišli takhle brzy, protože hraní se pro ni stalo drogou a nemohla si pomoci. Myslela si, že vyhraje a peníze zase vrátí.
Josef Kutil, starosta Hrádku

„Byla velmi pečlivá a svědomitá. Ve chvíli, kdy mi úředník z banky ukazoval noční příkazy k převodu statisíců z našeho účtu, jsem se úplně opotil. Byl to jeden z nejhorších dnů v mém životě,“ uvedl Kutil.

Když potom za účetní přišel s tím, že si potřebuje něco vyjasnit ohledně převodu peněz, okamžitě kápla božskou. „Bez vytáčení se přiznala, že to jde na její triko. Vlastně byla ráda, že jsme na to přišli takhle brzy, protože hraní se pro ni stalo drogou a nemohla si pomoci. Myslela si, že vyhraje a peníze zase vrátí,“ řekl Kutil.

Schillerová: Dovedu si představit vyšší zdanění online her

Domácí

„Přiznala se také k tomu, že peníze brala i z účtu obce Hoštice. Podali jsme na ni trestní oznámení a uzavřeli s ní dohodu o náhradě škody, kterou nám splácí v rámci možností,“ uvedl dále Kutil s tím, že ho celá věc mrzí, protože jde o velmi spořádanou rodinu.

„Je smutné, jak hazard může slušné lidi lehce dostat na šikmou plochu a výrazně zasáhnout do života i jejich blízkých,“ dodal starosta.

Je smutné, jak hazard může slušné lidi lehce dostat na šikmou plochu a výrazně zasáhnout do života i jejich blízkých.
Josef Kutil, starosta Hrádku

V této souvislosti také upozornil na nedokonalost právního systému u hazardních her, kdy je možné během pár hodin prosázet i miliony. „A je úplně jedno, že pocházejí z trestné činnosti, když jde o legální loterii či sázku. Proto nemůžeme od provozovatele hazardu naše peníze vymáhat a skončí někde v propadlišti,“ uzavřel starosta.

V Jablonci nad Nisou platí od srpna nulová tolerance hazardu

Domácí

V případě Hoštic žena peníze podle kriminalistů převáděla postupně po desítkách tisíc během devíti měsíců. Celkem odčerpala z obecní kasy téměř tři a půl milionu, přičemž necelý milion vrátila zpět.

V covidu moc nekontrolovali

Starosta Hoštic Miroslav Tománek (bezp.) nechtěl případ příliš komentovat. „Je to ve vyšetřování policie,“ řekl pouze s tím, že obec se připojila k trestnímu řízení s náhradou škody. Na otázku, jak je možné, že nikdo několik měsíců nekontroloval finanční toky na obecním účtu, starosta reagoval jen větou, že byla covidová doba.

Obviněná žena vyšetřovatelům řekla, že měla u různých společností registrované hráčské účty a obecní peníze použila na financování online hazardních her. Oběma obcím zaslala omluvný dopis s návrhem na postupné splácení škody.

Omezení pro online sázení ze strany provozovatelů hazardu v podstatě neexistují. Takové opatření si může nastavit případně sám hráč, např. regulací maximální výše sázek za den nebo maximálního počtu přihlášení do uživatelského konta za měsíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám