Hlavní obsah

Účetní lounského soudu měl zpronevěřit 13 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý účetní Okresního soudu v Lounech si měl od roku 2019 z rozpočtu instituce poslat na své soukromé bankovní účty postupně až 13 milionů korun. Trestnou činností úředníka se zabývají orgány činné v trestním řízení. Zpronevěra tak vysoké sumy peněz zřejmě nemá v justici obdoby.

Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

Ilustrační fotografie

Článek

Podle informací serveru Česká justice, který na případ upozornil, měl muž peníze s největší pravděpodobností prosázet.

„Mohu potvrdit pouze to, že probíhá vyšetřování závažného kriminálního jednání zaměstnance Okresního soudu v Lounech,“ řekla Novinkám Veronika Suchoňová, mluvčí ústeckého krajského soudu, pod který lounský soud spadá.

„S ohledem na fázi trestního řízení je veškeré další informace oprávněn ve věci poskytovat pouze dozorující státní zástupce,“ dodala Suchoňová.

Směnárník z Chebska zpronevěřil a prosázel skoro milion

Krimi

Podle náměstkyně krajské státní zástupkyně Kateřiny Doušové dozoruje státní zástupce trestní řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu zpronevěry a dalších trestných činů, jichž se měla dopustit osoba zaměstnaná u Okresního soudu v Lounech v souvislosti s nakládáním se svěřenými finančními prostředky.

„Podrobnější informaci s ohledem na tuto fázi trestního řízení nemohu podat,“ sdělila Doušová Novinkám.

Případem se zabývá i ministerstvo spravedlnosti. „Šetření je teprve na začátku a zřejmě se jednalo o sofistikovanou trestnou činnost páchanou od roku 2019, která při běžných kontrolách nemohla být odhalena vedením soudu ani ministerstvem financí,“ řekl Novinkám mluvčí resortu Vladimír Řepka.

„I přesto, že se nejedná o systémovou chybu, pracujeme na opatřeních, která by znemožnila opakovat podobná selhání jednotlivce,“ doplnil mluvčí.

Muž, který je vyšetřován na svobodě, působil podle webu lounského soudu ve funkci finančního účetního. Měl na starosti rozpočet i financování a zastupoval hospodářku soudu.

Pošťák z pobočky u Prahy stopil stovky losů za desítky tisíc korun

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám