Hlavní obsah

U potoka v Chomutově byl nalezen jedovatý kyanid sodný

– Chomutov • Aktualizováno

Jedovatý kyanid sodný byl objeven u potoka v Chomutově. Látka byla umístěna sice v láhvích, některé z nich však byly rozbité. Do vody se však kyanid sodný nejspíše nedostal. Informoval o tom operační důstojník hasičů. Hasiči látku odvezli k likvidaci.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ampule byly nalezeny v sobotu kolem 17:00 v chomutovské části Spořice u potoka Hačka, kdo je našel, hasiči zatím neuvedli. Chomutovská jednotka povolala specializovanou chemickou laboratoř z Třemošné.

"Laboratoř prokázala, že šlo o kyanid sodný. Některé ampule byly rozbité. Látka byla po identifikaci naložena do barelu a odvezena k likvidaci," řekl operační důstojník. Případ přezvalo Povodí Ohře a Česká inspekce životního prostředí. Kvůli zásahu byla uzavřena přilehlá silnice, podle policejního webu je dnes už průjezdná.

Kyanid sodný je prudce jedovatá látka, která je rozpustná ve vodě a alkoholech. Velmi nebezpečná je pro vodní ekosystém, často se zneužívá k hromadnému lovu ryb. V průmyslu se používá k získávání čistých kovů z jejich rud, mimo jiné zlata nebo stříbra.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám