Hlavní obsah

Týrání politických vězňů zůstane nepotrestáno

Novinky, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Bývalý velitel komunistického trestního tábora Vojna na Příbramsku Jaroslav Duba se zřejmě definitivně vyhne trestu za zneužívání pravomoci veřejného činitele a ublížení na zdraví. Stíhání totiž zastavil Městský soud v Brně s tím, že zneužívání pravomoci spadá pod amnestii prezidenta ČSR z roku 1960 a případné ublížení na zdraví je již promlčené.

Foto: Pavel Kalina

JAS - 39 Gripen

Článek

"Stíhání obžalovaného Duby bylo již pravomocně zastaveno a nelze se proti tomu odvolat. Zvrátit ho může snad jen mimořádný opravný prostředek," uvedl předseda senátu Městského soudu v Brně Jiří Pešek.

Závěr soudu vyvolal mezi lidmi stíhanými za socialismu velkou nevoli, protože všichni čekali, že se dočkají alespoň formálního potrestání bývalého důstojníka Sboru národní bezpečnosti, který se podílel na jejich trýznění.

Duba podle svědků i obžaloby nechal vybudovat v lágru Vojna podzemní korekci nazvanou Bunkr, kam vězně zavíral. Nebylo zde topení ani větrání, vězni neměli deky, vodu, sociální zázemí. Spali na podlaze, nemohli si vyměňovat prádlo, dostávali málo jídla, a to po řadu dní či týdnů.

Soudu se řada vězňů nedožila

"Já jsem byl v Bunkru dvakrát na měsíc. Nemohl jsem dýchat a spát jsem musel s ostatními na podlaze, která byla plná moče. Trpěl jsem za to, že jsem byl ve válce na italské frontě v československé brigádě a po skončení války jsem nechtěl vstoupit do KSČ. Proto jsem byl odsouzen za vlastizradu a špionáž," řekl 86letý svědek hrůzy a tyranie Bedřich Hammer, který přežil 6 infarktů a jednu slabší mozkovou mrtvici.

Soudního líčení, do kterého řada politických vězňů vkládala svou poslední naději, se nedožili všichni. "Bohužel se dnešního dne nedožil veterán z II. světové války Boris Masopust, který před několika měsíci zemřel. Byl to vojenský muzikant a dobrý kamarád," řekl další svědek František Kozel, který táborem Vojna prošel v letech 1952 až 1953.

Reklama

Výběr článků

Načítám