Hlavní obsah

Turisty šacovaly sevřené v umělé tlačenici. Na nádraží v Praze řádil gang kapsářek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve zlatý důl se rozhodla pro sebe proměnit pražské hlavní nádraží pětice žen, které policie podezírá z rozsáhlých kapesních krádeží. Podle vyšetřovatelů sledovaly cestující z ciziny, načež je okradly v tlačenici, kterou samy uměle vytvořily. Měly detailně rozdělenou práci a hlídaly si okolí, policisté jim proto byli na stopě v přestrojení.

Gang kapsářek zachytila bezpečnostní kamera.Video: Policie ČR

 
Článek

O vyšetřování ve středu informoval mluvčí policie Jan Rybanský. Kriminalisté se pětici žen ve věku mezi 21 a 33 lety dostali na stopu poté, kdy se díky informacím z kriminálního prostředí loni v prosinci dozvěděli, že v Praze má působit nová parta kapsářek. Žhavý tip nakonec potvrdily kamerové záznamy z centra Prahy a především z vlakového hlavního nádraží.

„Kriminalisté zjistili, že podezřelé ženy cílí na cestující odjíždějící na různá místa v zahraničí. Scénář byl vždy stejný, společně si v prostorách nádraží vytipovaly oběť, kterou sledovaly až na nástupiště. Když poškozený nastupoval do vlaku, vytvořily na schůdkách nebo v chodbičce umělou tlačenici, aby ho pak mohly lépe okrást,“ popsal krádeže mluvčí.

Kapsářky podle policie dokázaly tímto způsobem „udělat“ skoro celý vlak - než souprava odjela, stihly po jedné krádeži vystoupit, načež se vzápětí pověsily na jinou oběť.

Za rok nenápadná kapsářka z Ostravy nakradla 300 tisíc

Krimi

„Činnost měly promyšlenou - dopoledne nádraží, jelikož v tuto denní dobu se zde pohybuje velké množství cestujících, poté centrum, kde jsou turisté pořád,“ zmínil Rybanský.

Vyšetřování ztěžovala řada okolností, podezřelé se například dlouhodobě nezdržovaly v Česku, užívaly řadu fiktivních jmen a ukázalo se, že mají svou hlavní vedoucí, která ostatním rozděluje práci. Rovněž si důmyslně hlídaly okolí, čemuž policisté kontrovali důkladným maskováním, například pomocí čepic a brýlí.

Nakonec ale kriminalisté začátkem února po rozsáhlém sledování dosáhli kýženého momentu, kdy byly podezřelé ženy pohromadě, navíc krátce poté, co se pokusily okrást ve vlaku turistu z Indie.

Foto: Policie ČR

Gang kapsářek zachytila bezpečnostní kamera.

Po zadržení se ukázalo, že mají bohatou trestní minulost v zahraničí. Národnost podezřelých policie neupřesnila. Rovněž se u nich našlo zhruba 150 tisíc korun v různých měnách.

„V tuto chvíli jsou ženy, z nichž jsou dvě v jiném stavu, podezřelé z celkem pěti krádeží a z další již byly obviněny. Na svůj další osud čekají ve vazbě,“ dodal Rybanský.

Drzého kapsáře zachytila kamera. Seniora v obchodě okrádal dlouhou půlminutu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám