Hlavní obsah

Turistky uklouzly ve zledovatělých Beskydech. Povolat museli vrtulník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Beskydy

Záchranářský vrtulník zasahoval v sobotu odpoledne u dvou případů v horském terénu Beskyd. Nejprve po 14. hodině startoval vrtulník k ženě do Malenovic a o necelé tři hodiny později pak k další turistce zraněné poblíž Komorní Lhotky. Za úrazy žen mohl zledovatělý terén.

Foto: ZZS Moravskoslezského kraje

Vrtulník musel přistát po setmění. Pilot musel použít brýle pro noční vidění.

Článek

V Malenovicích čtyřiatřicetiletá turistka uklouzla na Medvědí stezce na sjezdovce a poranila si nohu. „Obsluha lyžařského vleku se pokusila o její transport na saních, to však pro zcela zledovatělý svah nebylo možné provést,“ informoval mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Ledové sochy opět zdobí vrchol Pusteven v Beskydech

Tipy na výlety

Dodal, že vlekařům pomáhala také Horská služba Beskydy, ale vzhledem k podmínkám byla nakonec nutná evakuace pacientky pomocí vrtulníku a palubního jeřábu. „Záchranáři ji přeložili do transportního vaku, vyzvedli a transportovali na rovnou plochu pod sjezdovkou,“ upřesnil Humpl. Následně záchranáři zraněnou uložili do vrtulníku a přepravili ji do ostravské fakultní nemocnice.

Zledovatělý terén

Před sobotní 17. hodinou pak z Ostravy záchranářský vrtulník vzlétal znovu. A opět do nepřístupného zledovatělého terénu, a to u Komorní Lhotky. Tentokrát na něm uklouzla a zranila se jednašedesátiletá turistka. Zasahovala u ní horská služba, avšak její transport po zemi by trval několik hodin.

Foto: ZZS Moravskoslezského kraje

V Malenovicích musel zraněnou ženu z terénu vyzvednout ve vaku vrtulník.

Pilotovi záchranářského vrtulníku se s použitím brýlí pro noční vidění podařilo přistát v setmělém terénu asi kilometr od ženy.

„Záchranáři zajistili zraněné končetinu do dlahy, uložili ji do podtlakové matrace, a za pomocí vyprošťovacího rámu ji pak společnými silami přepravili k vrtulníku. Následně proběhl letecký transport do ostravské fakultní nemocnice,“ dodal Humpl.

Záchranáři proto apelují na návštěvníky Beskyd, aby v současnosti zvážili turistiku v horském terénu Beskyd kvůli zledovatělému terénu. Riziko úrazu je zde nyní velmi vysoké.

Reklama

Výběr článků

Načítám