Hlavní obsah

Tuneláři Smetkovi z H-Systemu svitla naděje na předčasný odchod z vězení

Právo, Jiří Hardoš

Obvodní soud pro Prahu 4 dal v pátek ústřednímu aktérovi kauzy vytunelovaného H-Systemu Petru Smetkovi (55) znovu naději na předčasný odchod z vězení, když zatím nepravomocně už počtvrté vyhověl jeho žádosti o podmíněné propuštění.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zakladatel H-Systemu Petr Smetka před soudem

Článek

Státní zástupkyně ale s rozhodnutím nesouhlasila a na místě si podala stížnost, takže konečné slovo bude mít Městský soud v Praze. Ten přitom pokaždé podobné rozhodnutí obvodního soudu v minulosti zvrátil a Smetku nechal dál sedět za mřížemi.

Strůjce miliardového podvodu s více než tisícovkou poškozených, který si dosud odpykal téměř deset z uložených dvanácti let, zůstane ve vězení minimálně do rozhodnutí vyšší instance.

Hodnocení odsouzeného z výkonu trestu je od samého počátku výborné.
Předsedkyně senátu Jana Knoblochová

Předsedkyně senátu Jana Knoblochová v pátek své rozhodnutí odůvodnila tím, že Smetka splňuje všechny podmínky, které pro podmíněné propuštění ukládá zákon. Tedy, odseděl si více než polovinu trestu a prý také prokázal, že se za mřížemi napravil.

Podle soudkyně to lze vyvodit například z kladných hodnocení z vězení. Ostatně Smetkovu žádost podpořil i ředitel pankrácké věznice Pavel Hadrava.

„Hodnocení odsouzeného z výkonu trestu je od samého počátku výborné. Lze říci, že tak excelentní hodnocení jsem ještě za celou svou praxi neviděla,“ uvedla Knoblochová.

Proti propuštění byl vždy městský soud

Muž se prý také na to, co spáchal, již dívá jinak než v minulosti, kdy tvrdil, že je nevinný, a vymlouval se na to, že mu jen nevyšel podnikatelský záměr. Soudkyně odkázala rovněž na vyjádření znalce, podle něhož již byl Smetka pobytem ve věznici napraven a recidiva nehrozí.

Senát Knoblochové Smetkovi stanovil sedmiletou zkušební dobu a uložil mu, aby podle svých možností splácel škodu.

Obvodní soud Smetkovým žádostem o předčasné propuštění na svobodu v minulosti vyhověl již třikrát. Proti byl však vždy nadřízený pražský městský soud. Byl mimo jiné toho názoru, že se Smetka nesnaží splácet obří škodu, byť muž tvrdil opak.

Pro je i část poškozených

Podle státní zástupkyně se od poslední, loňské žádosti situace nezměnila. Advokátka naopak poukazovala na to, že si Smetka odpykal již téměř deset let, což je maximum, které by mohl dostat, pokud by byl souzen v současnosti.

Odkázala i na postoj Stavebního bytového družstva (SBD) Svatopluk, které sdružuje většinu podvedených klientů H-Systemu a Smetkovu žádost o propuštění podpořilo.

Zástupce družstva v pátek před soudem uvedl, že Smetka bude v souvislosti se splácením škody na svobodě užitečnější než za mřížemi.

Proti předčasnému propuštění Smetky se v minulosti naopak dlouhodobě stavělo sdružení části okradených klientů H-Systemu Maják.

Reklama

Výběr článků

Načítám