Hlavní obsah

Třináctkrát trestaný pirát silnic do vězení nepůjde. Jeho družka má rakovinu

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Jako smyslů zbavený ujížděl letos v březnu policii v Mikulově dvaatřicetiletý muž za volantem Fordu Mondeo. Přehnal se přes hranice a ujížděl směrem na Vídeň. Zastavit se ho podařilo až rakouským policistům. Pirát silnic ale nakonec do vězení nepůjde. Jeho družka, se kterou má čtyřměsíční dítě, totiž trpí rakovinou. Muže ve středu brněnský krajský soud potrestal dvouletou podmínkou a pětiletým zákazem řízení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Je to pro vás poslední šance a je to teď jen na vás. Soud k vám přistoupil s ohledem na velice závažnou rodinnou situaci, ale je to jen na vás, jak se k tomu postavíte,“ promlouvala muži do duše předsedkyně odvolacího senátu brněnského Krajského soudu Hana Kleinová.

Muž původně za svou zběsilou jízdu dostal u Okresního soudu v Břeclavi dvouletou podmínku. Seděl za volantem i přesto, že mu byl několika rozsudky uložen zákaz řízení. Státní zástupkyně se ale proti verdiktu odvolala s tím, že by pirát silnic měl skončit ve vězení, a její přesvědčení nenahlodala ani složitá rodinná situace obžalovaného.

„Doznává se, lituje svého činu, dostal zákaz řízení. Narodilo se mu dítě, to mu změnilo život, a hlavně jeho družka má rakovinu, je po operaci a chodí na chemoterapii. Je zřejmé, že výchova dítěte je zcela na mém klientovi a za této situace je trest vězení nepředstavitelný,“ argumentoval mužův obhájce.

Soud: Okolnosti se změnily

„Opravdu toho lituji, už se žádné trestné činnosti nedopustím, změnil se mi život,“ apeloval na soudce muž, který má už třináct záznamů v trestním rejstříku, z toho sedm v souvislosti s řízením.

Brněnský soud nakonec muže potrestal dvouletou podmínkou s pětiletým dohledem a zákazem řízení na pět let.

„Jedině nelehká rodinná situace nás vedla k tomu, že nejdete do výkonu trestu. Odvolání státního zastupitelství bylo totiž zcela důvodné, ale okolnosti se od vyhlášení prvostupňového rozsudku změnily. Proto je tu podmínka na nejdelší možnou dobu a je to poslední šance,“ zdůraznila soudkyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám