Hlavní obsah

Třináct zraněných po srážce vlaku s nákladním autem

Novinky, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ROKYTNICE V ORLICKÝCH HORÁCH

Velká rána a skřípot bortícího se železa probraly z dřímoty v sobotu před půl devátou cestující v motoráku, jedoucím z Doudleb do Rokytnice v Orlických horách na Rychnovsku. Pár kilometrů před cílovou stanicí se vlak na nechráněném železničním přejezdu srazil s nákladní tatrovkou.

Foto: Peter Frolo

Ondrej Kovaľ, Martin Zounar a Milo Kráľ jsou hlavní hrdinové komediální premiéry Dvaja páni z Verony, uvedené 20. a 21. července na hradě Špilberk.

Článek

Po nárazu vůz vypadl z kolejí. V dopoledním spoji v tu chvíli sedělo patnáct cestujících a dva železničáři. Nejhůře dopadl sedmadvacetiletý řidič sklápěcí tatry. Ze zdemolované kabiny jej záchranáři vyprostili s těžkým otřesem mozku a vrtulník jej musel dopravit do královéhradecké Fakultní nemocnice. Dvanáct cestujících bylo ošetřeno v nemocnici v Rychnově nad Kněžnou, přičemž jeden z nich byl poraněn vážně.

Mnohem horším následkům srážky zřejmě zabránil strojvůdce svým duchapřítomným zásahem. "Asi šedesát metrů před přejezdem, když uviděl náklaďák jedoucí poměrně vysokou rychlostí, zapnul rychlobrzdu. V té chvíli jel vlak rychlostí 48 kilometrů v hodině, v okamžiku střetu byla rychlost jen 23 kilometrů," řekl Právu vrchní inspektor regionálního inspektorátu bezpečnosti železniční dopravy z České Třebové Miroslav Kopecký.

Duchapřítomný strojvůdce

"Strojvůdce se zachoval vysoce profesionálně," dodal. Přejezd u Rokytnice není vybaven ani závorami, ani výstražnými světly. Poměrně dlouhá brzdná stopa, kterou policisté na svažité silnici zjistili, nasvědčovala tomu, že řidič auta přijíždějící vlak zareagistroval. Dobrzdit včas se mu ale nepodařilo. "Rychlost nákladního vozu se ve chvíli, kdy začal brzdit, pohybovala mezi pětašedesáti a sedmdesáti kilometry za hodinu," sdělil rychnovský policejní rada Miroslav Chasák. Odmítl ale spekulovat o příčinách nehody.

"Verzí je několik, nedá se ani vyloučit technická závada na vozidle," poznamenal. Náraz nákladního vozu rozbil okna na boku a v přední části železničního vagónu. Celková odhadovaná škoda je 950 tisíc korun. Během odstraňování následků havárie, k níž musela přijet těžká technika, zůstala na několik hodin neprůjezdná jak trať Doudleby - Rokytnice, tak i silnice mezi Rokytnicí a Pěčínem. Poškozený vlak se podařilo vrátit na koleje před třetí hodinou a silnice se tak stala opět průjezdnou. Po třetí hodině obnovily provoz na trati také České dráhy.

Reklama

Výběr článků

Načítám