Hlavní obsah

Trestní oznámení kvůli hospodaření Křivoklátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Křivoklát (Rakovnicko)

Národní památkový ústav (NPÚ) podal trestní oznámení kvůli údajným nesrovnalostem v hospodaření hradu Křivoklát v době, kdy byl kastelánem Luděk Frencl. Uvedla to ve čtvrtek televize Prima. Podle ní byl Frenclův soukromý penzion stavěný za peníze NPÚ a v účetnictví hradu jsou faktury za neodvedené práce.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Hrad Křivoklát

Článek

Ve stejné věci už dříve podle Primy padlo jiné trestní oznámení a jde o miliónové částky.

Ministerstvo kultury se dotázalo NPÚ, jak informace o hospodaření hradu Křivoklát řeší, řekla televizi mluvčí ministerstva Simona Cigánková.

"Bylo nám řečeno, že v této věci již bylo podáno trestní oznámení," dodala. NPÚ má nyní podle Cigánkové informovat ministerstvo kultury o dalších krocích, které v této věci podnikne.

Frencl byl kastelánem Křivoklátu téměř 11 let, z hradu odešel ke konci předloňského října. Uvedl tehdy, že rezignoval z osobních, rodinných a zdravotních důvodů a hrad předává v dobrém stavu.

Křivoklát patří k nejstarším a nejvýznamnějším hradům v Česku. Podle kronikáře Kosmase položil jeho základy v roce 1109 český kníže Vladislav II. Velkého významu nabyl za Přemysla Otakara II. Své mládí na hradě prožil Karel IV.

Současnou pozdně gotickou podobu dal Křivoklátu Vladislav II. Jagellonský. Na hrad každoročně zamíří zhruba 100 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám