Hlavní obsah

Tomek byl na cele s cizincem, od kterého nehrozilo napadení

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vězeňská služba (VS) ve středu informovala o detailech, které provázely uvěznění Otakara Tomka, kterého policie podezřívala z vraždy Aničky. Generální ředitel Vězeňské služby Jiří Tregler uvedl, že nebyla zjištěna pochybení jeho podřízených. Tomek se pokusil v cele o sebevraždu. Následkům zranění o pár dní později podlehl.

Článek

Tregler uvedl, že obviněný byl do vazební věznice přijat 21. března. Absolvoval standardní přijímací proceduru včetně pohovoru s psychologem, kde na výslovný dotaz odmítl jakékoliv sebevražedné tendence.

Tregler popsal i jednotlivá bezpečnostní opatření, které VS přijala. Tomkovi  byl na celu vybrán vietnamský spoluvězeň, který neovládal český jazyk a nehrozilo od něj vzhledem k jeho tělesným dispozicím ani fyzické napadení. Bylo též zajištěno, aby se obviněný nedostal do kontaktu s dalšími vězni.

Jelikož nebylo shledáno, že by se Tomek nacházel ve stavu "akutní duševní tísně", nebyl důvod umisťovat jej do zvláštní cely na krizové oddělení.

Foto: Petr Horník, Právo

Generální ředitel Vězeňské služby Jiří Tregler

Tomek byl objeven ve 2:45, přičemž Tregler připomněl, že se oběsil na trubce závěsu zajišťujícího soukromí na toaletě. Okamžitě po jeho objevení byl přivolán lékař a Tregler uvedl, že ještě před transportem do nemocnice se u Tomka podařilo obnovit základní životní funkce. VS potvrdila, že Tomek zanechal dopis adresovaný svým blízkým.

Tregler odmítl, že by bylo možné sledovat vězně neustále. Odporovalo by to jak listině základních práv a svobod, tak úmluvám, k nimž se ČR připojila. Kamerový systém je k dispozici pouze na chodbách. Jeho kontrola vyloučila zavinění pracovníkem VS.

Tregler uvedl, že kontroly byly častější a probíhaly standardně průzorem ve dveřích. Podle zákona totiž mají vězni nárok na osm hodin spánku a nelze je bezdůvodně budit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám