Hlavní obsah

Tlumočník měl pomáhat žadatelům o řidičák. Žalobce pro něj chce vazbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zastupitelství podalo k děčínskému okresnímu soudu podnět na uvalení vazby na tlumočníka, který je obžalovaný v případu údajných rozsáhlých podvodů při vydávání řidičských průkazů. Žalobce se obává možného ovlivňování svědků. Podle obžaloby získalo neoprávněně řidičské průkazy 722 lidí z celého Česka, kteří jezdili skládat zkoušky do Varnsdorfu.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaní v soudní síni děčínského soudu

Článek

Při pokračování hlavního líčení se ve čtvrtek u soudu přehrávaly videozáznamy ze zkušební místnosti, na kterých bylo vidět, jak zkušební komisaři některým uchazečů radí, jak testy vyplňovat. Tlumočník Georges Manga se líčení neúčastnil, již dříve svou vinu popřel.

Žalobce v podnětu k vazbě poukázal na slova svědka, který byl obviněn z trestného činu křivé výpovědi. Ten uvedl, že nevypovídal na policii pravdu a že mu tlumočník při testu pomáhal. Popsal, že před prvním výslechem, kdy lhal, mu volal obžalovaný, jakým způsobem má vypovídat.

Manga dříve vypověděl, že pomáhal cizincům, pokud potřebovali získat český řidičský průkaz. Sám je podle svých slov před zkouškami doučoval. Odmítl, že by klikal u některého z uchazečů při závěrečné zkoušce na klávesnici. Podle něj jezdil s klienty skládat zkoušky do Varnsdorfu, protože tam bylo více volných termínů než v Praze.

Zkušební jízdy jen naoko. Provozovatelé autoškoly dostali podmínky

Krimi

Trestní stíhání se původně týkalo sedmi lidí, z toho dvou komisařů, jeden v průběhu vyšetřování zemřel. Úplatky dostávali podle žalobce komisaři od autoškol z celé republiky. Dva provozovatelé autoškoly vinu přiznali a soud dostal návrh na schválení dohody o vině a trestu. Soudkyně Pavlína Müllerová ve čtvrtek řekla, že v této věci zatím soud nerozhodl.

Nebezpeční řidiči

Úspěšnost uchazečů ve Varnsdorfu byla v porovnání s celorepublikovým průměrem nadprůměrná. Uspěl třeba žadatel z Ostravy, jenž u zkoušky několikrát propadl, když získal třeba 17 bodů z 50 možných. Někteří žadatelé pak prý nebyli vůbec na zkouškách přítomni.

„Společenská škodlivost jejich jednání je obrovská, a to v tom směru, že se na silnice dostane řada lidí, kteří by na nich neměli co dělat. Řada lidí, kteří složili úspěšně zkoušku ve Varnsdorfu, se pokoušela dříve zkoušku složit opakovaně v jiných místech po celé České republice a ty jejich výsledky byly tristní. Mám za to, že ti lidé by neměli řídit motorová vozidla a jsou potenciálně nebezpeční pro další účastníky silničního provozu,“ řekl po podání obžaloby okresní státní zástupce Lukáš Otipka.

Policie se obrátila na správní úřady v obcích, které mohou neoprávněně získané řidičské průkazy odebrat nebo vyzvat dané žadatele, aby složili zkoušku znovu. Drtivá většina žadatelů policistům řekla, že zkouška se odehrála řádně. Na 400 z nich čelí obvinění z křivé výpovědi. Některé z těchto osob jsou již pravomocně odsouzeny nebo bylo pravomocně zastaveno jejich trestní stíhání.

Hlavní líčení bude pokračovat v listopadu, další termíny jsou naplánovány na první měsíce příštího roku.

Už to nejsem já, vysvětlovala řidička „odjinud“ hlídce na Chrudimsku své podivné doklady

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám