Hlavní obsah

Chovatelce ze Šumperska chtějí odebrat stádo koz. Kvůli přerostlým paznehtům nemůžou stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hynčina

Inspektoři Státní veterinární správy z Olomouckého kraje navrhli odebrat z chovu v Hynčině na Šumpersku téměř čtyři desítky chovaných koz. Důvodem jsou nevhodné podmínky chovu a špatný zdravotní stav zvířat. Právo o tom v úterý informoval Petr Majer z oddělení komunikace Státní veterinární správy.

Foto: Státní veterinární správa, Novinky

Týrané kozy

Článek

Veterinární inspektoři provedli v polovině srpna v chovu opakovanou kontrolu na základě obdrženého podnětu. Při kontrole zjistili nevhodné podmínky ve stáji, kde se nacházela většina koz. Povrch stáje byl vlhký, zvířata neměla suché a čisté místo pro odpočinek a silně zde zapáchal čpavek. Některé kusy byly vyhublé. V chovu dle některých změn na tělech zvířat zjevně probíhala nekontrolovaná příbuzenská plemenitba.

„Zvířata v době kontroly neměla k dispozici žádné krmení ani vodu. Další kozy se nacházely také pod přístřeškem či v místnosti domu. Některá zvířata měla přerostlé paznehty tak, že jim to znemožňovalo přirozený postoj a pohyb po končetinách. To zvířatům způsobovalo utrpení,“ konstatoval Majer.

V chovu se nacházelo také velké množství pro zvířata nebezpečných předmětů, o které by se mohla poranit, například kovové předměty, sklo a pletivo a také několik desítek slepic, kachen a králíků. Právě u koz a králíků zjistili veterináři už v roce 2019 problémy. Ty chovatelka následně odstranila a byla jí tehdy obcí s rozšířenou působností uložena pokuta 12 000 korun.

Pár z Frýdku-Místku zachraňuje prasátka v nouzi

Koktejl

„Chovatelce bylo po první kontrole 15. srpna nařízeno upravit zvířatům přerostlé paznehty a okamžitě zajistit vhodné podmínky chovu. Při opakované kontrole o tři dny později zjistili inspektoři, že sice zajistila ošetření paznehtů, zvířata se přesto nemohla normálně pohybovat. Podmínky chovu se navíc vůbec nezměnily,“ podotkl Majer.

Z uvedených důvodů vydala Krajská veterinární správa pro Olomoucký kraj Městskému úřadu v Zábřehu návrh na zajištění náhradní péče o všech 37 koz chovaných na tomto hospodářství. Zároveň podá podnět na zahájení správního řízení o pokutě za porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání, která může činit až jeden milion korun. Krajská veterinární správa pak povede s chovatelkou také správní řízení pro porušení plemenářského zákona, a to kvůli chybějícímu označení zvířat.

Foto: Státní veterinární správa, Novinky

Týrané kozy

Čipování želviček je týrání, nedělejte to, varují veterináři

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám