Hlavní obsah

Těžce popáleného mladíka odškodní spolužák, který škrtl zapalovačem

Právo, Patrik Biskup

Dvacetiletého Benedikta Vokáče z jižního Plzeňska, který před skoro čtyřmi lety utrpěl ve škole rozsáhlé popáleniny, finančně odškodní jeho tehdejší spolužák Josef Lorenc. Byl to právě on, kdo schválně škrtl zapalovačem v momentě, kdy na sebe Vokáč při hodině odborného výcviku převrhl nádobku s benzinem. Lorence za to soud poslal na sedm měsíců do vězení.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vokáč, který za tento hloupý žert dodnes nese zdravotní následky, podal na Lorence ještě žalobu na ochranu osobnosti a požadoval po něm jako satisfakci za krutý zásah do rodinného života půldruhého miliónu korun. Ještě než ale padl verdikt, obě strany se dohodly na vyrovnání a soudce nyní řízení zastavil.

„Částku, kterou nám žalovaný nabídl, jsme akceptovali. Souhlasili jsme i s tím, že bude hrazena ve splátkách během určitého časového období,“ řekl ve středu Právu Vokáčův právní zástupce Jiří Štancl. Konkrétní sumu ale prozradit nechtěl.

Prožil bolestivá muka a děsivý zážitek ohně má stále před očima. Budí se ze spaní, není schopen škrtnout sirkou nebo zapálit sporák.
Jiří Štancl, advokát poškozeného

„Nemám souhlas druhé strany, která s návrhem přišla,“ vysvětlil Štancl. Bránil se i odpovědi na otázku, zda se dohodnutá částka blíží té, kterou požadoval jeho klient v žalobě.

Skoupý na informace byl i Lorencův advokát Martin Vovsík. „Klient si nepřeje sdělovat podrobnosti,“ řekl Vovsík.

Po Lorencovi požadují peníze i Vokáčovi rodiče a sestry. Žalobou na ochranu osobnosti se domáhají náhrady nemajetkové újmy v penězích v celkové výši miliónu korun. „Pokud ale žalovaný dostojí dohodnutému závazku vůči Benediktu Vokáčovi a peníze začne splácet, jsme připraveni tuhle žalobu stáhnout,“ doplnil Štancl.

Za sebou devět operací

Osudový byl pro Vokáče 13. březen 2008. Při odmašťování a čištění pojezdu soustruhu na sebe nešťastnou náhodou vylil kelímek s benzínem, jeho spolužák k němu přiběhl a škrtl zapalovačem. Hoch vzplál jako pochodeň.

Přestože další spolužáci z něho hořící oděv hned strhali, oheň mu způsobil popáleniny druhého a třetího stupně na dvaceti procentech těla, a to hlavně na obličeji, rukou a hrudi. V nemocnici strávil několik dalších týdnů, prošel devíti operacemi, při nichž se mu plastičtí chirurgové snažili zmírnit následky.

„Prožil bolestivá muka a děsivý zážitek ohně má stále před očima. Budí se ze spaní, není schopen škrtnout sirkou nebo zapálit sporák. Výrazně je omezen v jakékoliv fyzické činnosti, a proto se u něho projevují i deprese z obav o jeho další budoucnost. Dokonce uvažoval i o sebevraždě,“ prohlásil advokát Štancl.

Ten se opírá mimo jiné i o lékařský posudek. „Právě pocit, že člověk hoří, patří k největším psychickým traumatům. Hoch není schopen radovat se ze života a uzavírá se do sebe,“ konstatuje znalkyně v posudku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám